Komunikaty PR

Spotkania na miarę czasów

2023-08-31  |  15:30

Hotele kojarzą się przede wszystkim z miejscem indywidualnego odpoczynku, jednak z biznesowego punktu widzenia hotelowa oferta jest dużo bardziej obszerna. Organizatorzy konferencji oraz ich uczestnicy mogą wziąć duży oddech po niedawnej duchocie ograniczeń. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się też oferty cateringowe, a także organizacja wydarzeń firmowych, warsztatów, czy szkoleń właśnie w hotelach. Jednak w takich przypadkach to konsumenci i ich potrzeby dyktują trendy. Jak więc im sprostać?


Odpowiedzialnie i niebanalnie

Oferta hotelarska, by pozostać atrakcyjną, musi nieustanie dostosowywać się do potrzeb odbiorców.
Te mogą być oczywiste – jak odpowiednia przestrzeń konferencyjna, komfortowe pokoje hotelowe,
czy jakościowa oferta gastronomiczna. Z drugiej strony mierzymy się z niestandardowymi oczekiwaniami klientów, które wymagają od hoteli świeżego spojrzenia i wyjścia poza stare, sprawdzone rozwiązania. Wśród przodujących trendów można wymieniać konferencje hybrydowe, czyli takie, które łączą obecność odbiorców offline i online, dzięki którym zwiększa się zasięg wydarzenia. Takie spotkania wymagają dużej elastyczności oraz solidnego zaplecza technicznego.

Na nowo wzrasta zainteresowanie imprezami integracyjnymi i teambuildingowymi, które nie tylko pozwalają firmom i ich partnerom spotkać się i budować relacje w przyjaznej przestrzeni, ale także zapoznają z ofertą hotelową duże grupy odbiorców. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się konferencje połączone z warsztatami tematycznymi, takimi, jak warsztaty kulinarne, lunche–launche, czyli spotkania wprowadzające na rynek produkty, czy te podróżnicze, połączone np. ze zorganizowaną grą miejską. Wielogodzinna konferencja, nawet w najbardziej merytorycznej wersji staje się wielokroć bardziej atrakcyjna dla uczestników, gdy w jej programie znajduje się przemyślana
i zaskakująca wisienka na torcie.
Dodatkowe atrakcje można zaplanować, oddając ich organizację profesjonalistom – korzystając ze wsparcia obsługi hotelu, która najlepiej zna jego infrastrukturę i może wskazać dopasowane do potrzeb eventu rozwiązania. Bardzo ważnym aspektem jest to, że organizatorzy konferencji, czy spotkań coraz częściej starają się minimalizować wpływ wydarzenia na środowisko naturalne, choćby poprzez redukcję zużycia plastiku, czy stawiając
na cateringi oparte na lokalnych produktach.

- Obserwujemy także inne trendy, choćby te związane z wejściem na rynek nowych pokoleń, jak
np. wymogi w zakresie CSR oraz eventy proekologiczne czy prospołeczne - budujące świadomość odbiorców, jednocześnie z konkretnymi oczekiwaniami względem całego łańcucha dostawców
komentuje Karol Pigulak, Sales Manager Leonardo Hotels Poland.

Wszystko to brzmi jak rzucona przed próg hoteli rękawica, którą obiekty grupy Leonardo Hotels bez wahania podnoszą, otwierając się na nowe, wyśrubowane wymagania klientów biznesowych. Ma być lokalnie i eko, a jednocześnie elegancko i z charakterem? Hotel, który ma know-how, nie tylko wie, jak zorganizować wydarzenia od strony logistycznej na najwyższym poziomie, ale także potrafi dopasować je do oczekiwań konkretnej grupy odbiorów.

 

Będąc na językach

Poczęstunek jest bardzo ważnym elementem spotkania biznesowego. Restauracje hotelowe mają odpowiednie doświadczenie w przygotowywaniu różnego rodzaju potraw dla dużej liczby osób. Istotne jest, aby oferty były na bieżąco aktualizowane, dopasowywane do oczekiwań klientów i sezonu. W przypadku NYX Hotel Warsaw i Leonardo Royal Warsaw  dzieje się to sezonowo.

- Współczesny gość jest bardzo wymagający. Zna różne kuchnie, ma swoje oczekiwania, lubi element zaskoczenia. Dbam o to, by  dobra jakość produktów zachęcała do odwiedzenia naszej restauracji lub skorzystania z oferty bankietowej hotelu. Nasi goście zwracają uwagę na to, jakich produktów używamy w kuchni, dlatego w naszym menu na stałe zagościły  jaja z wolnego wybiegu, miód od pszczelarzy, wędliny rzemieślnicze, ale też bardziej wyszukane dania, jak tatar ze strusia  – komentuje Jolanta Piotrowska, Executive Chef w NYX Hotel Warsaw.


W dzisiejszych czasach w jedzeniu nie chodzi tylko o to, aby się najeść, ale o to, aby doświadczyć.
A doświadczamy wszystkimi zmysłami. Pyszne potrawy o nieziemskim zapachu i ciekawej teksturze
to jedno, ale odpowiednia prezentacja czy inspirujące otoczenie są równie ważnymi, inspirującymi gości aspektami.

- Odpowiednia prezentacja wizualna produktów i dań, a także wykorzystanie różnych technologii ich przygotowania oraz zastosowanie wyjątkowych połączeń smakowych jest równie ważne przy budowaniu właściwej oferty. Dziś oczekiwania gości dotyczą doboru produktów i ich prezentacji w potrawach. Ważne jest, aby menu uwzględniało  produkty ekologiczne. Przy ich wyborze, skupiam się na pochodzeniu, możliwościach łączenia z innymi produktami, regionalności oraz na aktualnych trendach kulinarnych – podkreśla. Mariusz Szymczyk, Executive Chef w Leonardo Royal Warsaw,

 

Przestrzeń uniwersalna w niejednej odsłonie

Chociaż wiele spotkań organizuje się w obiektach „blisko natury”, to jednak organizatorzy konferencji najczęściej stawiają na te umiejscowione w sercach dużych miast. Dlaczego? Łatwo dotrzeć do nich z różnych zakątków świata, a po mieście poruszać się już z wykorzystaniem transportu publicznego, na który stawia coraz większe grono osób świadomych społecznie. Ponadto ważne jest, aby takie miejsca były możliwie jak najbardziej inkluzywne, czyli np. dostępne dla osób
z niepełnosprawnościami. Infrastruktura nowoczesnych hoteli zapewnia to w standardzie. Na deser – po zakończonej konferencji, czy biznesowym meetingu – uczestnicy mogą cieszyć się urokami miast,
w których organizowane są wydarzenia, co samo w sobie również stanowi zachętę do udziału w nich.

Przy wyborze miejsca na konferencje czy spotkanie biznesowe warto wziąć także pod uwagę charakter danego miejsca.  Na przykład w przypadku grupy Leonardo Hotels w Polsce, warszawskie hotele mają charakter wielkomiejski i europejski zaś krakowskie Leonardo Boutique City Center i Leonardo Boutique Old Town są znacznie bardziej przytulne. Te pierwsze idealnie sprawdzą się w przypadku klasycznych spotkań biznesowych, czy prezentacji produktowych, a te drugie przy kameralnych imprezach teambuildingowych, spotkaniach w boardroomach lub np. śniadaniach prasowych.

Social media obfitują w publikacje, które cechuje wysoka estetyka i atrakcyjność wydarzeń z życia użytkowników. Spotkania i konferencje zostaną uwiecznione w pamięci uczestników, ale często też w zapisach medialnych – zwłaszcza właśnie w social mediach. Dlatego warto postawić na doświadczenie obiektów o wysokim standardzie i zadbać o ten najbardziej naturalny i autentyczny rodzaj promocji.


Chcesz poznać najnowszą ofertę cateringową i konferencyjną hoteli grupy Leonardo Hotels?

Zapraszamy do kontaktu:
E-Mail: events.warsaw@leonrado-hotels.com


 

* * *

LEONARDO HOTELS CENTRAL EUROPE, z siedzibą w Berlinie, odpowiada za portfolio hoteli w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Polsce, Czechach, na Węgrzech, w Rumunii, Hiszpanii i we Włoszech. Sieć działa w 9 krajach i 45 destynacjach, a jej portfolio oferuje 106 hoteli z ponad 17 000 pokojami. Jej marki to Leonardo Hotels, Leonardo Royal Hotels, Leonardo Boutique Hotels, NYX Hotels by Leonardo Hotels i Leonardo Limited Edition. Znane są z dogodnych lokalizacji, wysokich standardów obsługi, a także nowoczesnego wystroju wnętrz z regionalnym charakterem.

Leonardo Hotels Central Europe jest częścią Fattal Hotel Group, która została założona w 1998 roku przez Davida Fattala. Aktualnie w Europie i Izraelu działa ponad 255 hoteli grupy z ponad 47 000 pokojami w 117 lokalizacjach i 20 krajach. Portfolio marek obejmuje Leonardo Hotels, Leonardo Royal Hotels, Leonardo Boutique Hotels, NYX Hotels by Leonardo Hotels, Leonardo Limited Edition, Jurys Inn, Herods, U Hotels, 7 Minds, Rooms by Fattal, Fattal Terminal, Master Collection i Switch up. Izraelska grupa hotelowa jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Tel Awiwie (TASE). www.leonardo-hotels.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025 Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Złota odznaka i tytuł „TOP EMOLIENT 2025” w prestiżowym Rankingu TOP10 Emolientów organizowanym przez Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych (PTCA)
Firma PGE Baltica, CRIST, WIKE i Grupa Przemysłowa Baltic chcą współpracować przy budowie statków instalacyjnych i serwisowych
2025-06-24 | 11:45

PGE Baltica, CRIST, WIKE i Grupa Przemysłowa Baltic chcą współpracować przy budowie statków instalacyjnych i serwisowych

PGE Baltica – należąca do Grupy PGE spółka z największym portfelem projektów morskiej energetyki wiatrowej w Polsce – podpisała razem z CRIST
Firma Bausch Health nawiązuje współpracę z YUN, aby wprowadzić przełomową pielęgnację mikrobiomu skóry do Polski
2025-06-24 | 09:30

Bausch Health nawiązuje współpracę z YUN, aby wprowadzić przełomową pielęgnację mikrobiomu skóry do Polski

Ta strategiczna współpraca wprowadza na polski rynek nowe rozwiązania - z zakresu probioterapii do pielęgnacji skóry ze skłonnością do trądziku - z planami dalszej

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy

Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki nikotynowe, potem propozycja przepisów, które zmierzają do wycofania tych produktów z rynku – przedstawiciele środowisk biznesowych podkreślają, że przygotowywane przez resort zdrowia przepisy wprowadzają chaos legislacyjny w branży tytoniowej. To tym bardziej dziwi przedsiębiorców, że stoi w opozycji do prowadzonego przez rząd procesu deregulacji w gospodarce. W dodatku może mieć negatywne skutki dla budżetu państwa i doprowadzić do skokowego wzrostu szarej strefy.

Bankowość

Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast

Firma Myco Renew, która opracowała technologię rozkładającą tekstylia za pomocą grzybów, została laureatem siódmej edycji Programu Grantowego ING. Motywem przewodnim konkursu skierowanego do start-upów i młodych naukowców był tym razem zrównoważony rozwój miast i społeczności. Łącznie na nagrodzone innowacyjne projekty trafił 1 mln zł. Wśród nich są także bezzałogowe statki powietrzne dostarczające defibrylatory czy system do zbierania deszczówki w blokach.

Prawo

Trwają próby wzmocnienia dialogu społecznego. Niespokojne czasy wymuszają większe zaangażowanie społeczeństwa w podejmowanie decyzji

Według zapowiedzi szefowej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen głos partnerów społecznych i dialog społeczny będą stały w centrum procesu decyzyjnego w Europie. Taki jest cel podpisanego w marcu Paktu na rzecz europejskiego dialogu społecznego. Potrzeba wzmocnienia głosu społeczeństwa jest również podkreślana na forum krajowym. Rząd planuje reformę Rady Dialogu Społecznego, by usprawnić pracę tej instytucji, a przedsiębiorcy wzywają do rzetelnego konsultowania ze stroną społeczną ustaw, które wychodzą z rządu.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.