Komunikaty PR

Święta Wielkanocne tuż tuż!

2023-04-05  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Daniel Matejczyk
Lensomai Communication



d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597

Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, którzy zjeżdżają nawet z najdalszych zakątków świata. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i najrozmaitszymi wypiekami, których aromaty unoszą się w powietrzu, witając zaproszonych gości już u progu. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej przygotował autorskie przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa - pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:

- Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Daniem, którego równiez nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:

- Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.

Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!

Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Chleb-pszenno-orkiszowy-z-suszonymi-
pomidorami-i-oliwkami-oraz-pasta-z-baklazana.html

2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/kulebiak_wielkanocny.html

Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Lensomai Communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Handel

Zbliża się szczyt UE–Chiny. Głównym tematem spotkania będzie polityka handlowa, w tym cła

Unia Europejska i Chiny odpowiadają łącznie za niemal 30 proc. światowego handlu, ale Europa wciąż ma ogromny deficyt handlowy w wymianie z Państwem Środka. Ostatnio relacje między Pekinem a Brukselą były pełne napięć, choćby w kwestii europejskich ceł na elektryki, chińskich ograniczeń eksportu metali ziem rzadkich, czy braku równowagi w dostępie do rynków. Szczyt UE–Chiny odbędzie się ponad półtora roku po poprzednim.

Polityka

Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.