Komunikaty PR

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

2024-06-25  |  23:20
Biuro prasowe

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie spróbować specjałów lokalnej kuchni, które piętrzą się na hotelowych stołach? Mamy dla ciebie kilka rad, jak utrzymać wypracowaną sylwetkę i nie stracić dotychczasowych efektów! Zapraszamy do lektury!

Wyznacz sobie realistyczne cele. Jeśli postawisz sobie nierealistyczne cele, doświadczysz spadku motywacji, gdy wyniki, których oczekujesz, nie będą widoczne. Upewnij się, że Twoje cele w zakresie odchudzania podczas wakacji są osiągalne. Ustal, ile kilogramów chcesz tracić w ciągu tygodnia lub jaką wagę chcesz utrzymać na urlopie. Na koniec zapisz kroki, które będą konieczne do osiągnięcia tego celu. Na przykład: jeśli uwielbiasz napoje gazowane, możesz ograniczyć się do jednej puszki dziennie, aby z czasem zacząć sięgać po napoje dietetyczne, a ostatecznie po soki owocowe lub wodę.

Śledź swoje postępy. Istnieje wiele sposobów śledzenia postępów. Najpopularniejszym jest oczywiście ważenie. Możesz się na początku szybko zniechęcić, dlatego warto śledzić i wyłapywać najmniejsze postępy. Zapisywanie postępów poczynionych z tygodnia na tydzień czy miesiąca na miesiąc pozwoli Ci uświadomić sobie przebytą drogę, nawet jeśli zachodzące zmiany wydawały się minimalne. Nie waż się też codziennie. Pamiętaj, że nasza waga może się zmieniać codziennie z różnych powodów - i nie mamy tu na myśli przejedzenia na skutek hotelowych pyszności. Wahania mogą być spowodowane np. wzdęciami, gromadzeniem się wody w organizmie czy cyklem menstruacyjnym u kobiet. Wniosek? Nie demotywuj się nieustannym sprawdzaniem wagi.

Czerp motywację od innych. Nie musisz zmagać się z wakacyjnym odchudzaniem na własną rękę! Staw czoła wyzwaniu z przyjaciółmi lub rodziną, z którymi akurat wybierasz się na wakacje. Wyniki badań wskazują, że jesteśmy bardziej skłonni do realizowania planu żywienia, jeśli mamy wsparcie ze strony innych. Wspólnie trzymajcie się ustalonego planu i motywujcie do działania, w końcu w grupie siła!

Nie zbaczaj z wyznaczonej drogi i jedz rozsądnie! Staraj się trzymać założonego wakacyjnego planu. Wiedz, że możesz bez większych problemów jeść smacznie i zdrowo podczas urlopu. Hotele często oferują tzw. szwedzki stół, czyli bufet zapełniony po brzegi różnymi daniami i składnikami do samodzielnego skomponowania posiłku. Jedz zatem dużo warzyw, w każdym posiłku zadbaj o dobre źródło białka (chude mięso, twaróg, nasiona strączkowe), unikaj smażonych na głębokim oleju dań. Staraj się wybierać wodę lub niesłodzoną kawę oraz herbatę i ogranicz spożywanie alkoholu. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, wybieraj świeże owoce, które zawierają sporo wody i błonnika- dzięki temu zachowasz sytość na dłużej niż po zjedzeniu ciasta. Dobrym pomysłem będzie zabranie ze sobą na wakacje zdrowych przekąsek np. batonów Huel (https://pl.huel.com/?utm_source=poland-media&utm_medium=pr&utm_campaign=polandpr-april24-pl&utm_content=all)). Łasuchy mają w czym wybierać, bo produkty dostępne są w kilku wariantach smakowych m.in. brownie, orzeszki ziemne i karmel, czekolada i karmel czy gorzka czekolada i maliny. A co najważniejsze - zawierają nieco mniej niż 200 kalorii oraz zbilansowany miks węglowodanów, białek, niezbędnych tłuszczów, błonnika, fitoskładników i wszystkie z 26 niezbędnych witamin i składników mineralnych. To smaczna, zdrowa, sycąca i kompletna odżywczo przekąska, która zaspokoi mały głód i zapewni nam energię na wakacyjne szaleństwa!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników

Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.

Konsument

35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.