Komunikaty PR

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

2024-06-25  |  23:20
Biuro prasowe

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie spróbować specjałów lokalnej kuchni, które piętrzą się na hotelowych stołach? Mamy dla ciebie kilka rad, jak utrzymać wypracowaną sylwetkę i nie stracić dotychczasowych efektów! Zapraszamy do lektury!

Wyznacz sobie realistyczne cele. Jeśli postawisz sobie nierealistyczne cele, doświadczysz spadku motywacji, gdy wyniki, których oczekujesz, nie będą widoczne. Upewnij się, że Twoje cele w zakresie odchudzania podczas wakacji są osiągalne. Ustal, ile kilogramów chcesz tracić w ciągu tygodnia lub jaką wagę chcesz utrzymać na urlopie. Na koniec zapisz kroki, które będą konieczne do osiągnięcia tego celu. Na przykład: jeśli uwielbiasz napoje gazowane, możesz ograniczyć się do jednej puszki dziennie, aby z czasem zacząć sięgać po napoje dietetyczne, a ostatecznie po soki owocowe lub wodę.

Śledź swoje postępy. Istnieje wiele sposobów śledzenia postępów. Najpopularniejszym jest oczywiście ważenie. Możesz się na początku szybko zniechęcić, dlatego warto śledzić i wyłapywać najmniejsze postępy. Zapisywanie postępów poczynionych z tygodnia na tydzień czy miesiąca na miesiąc pozwoli Ci uświadomić sobie przebytą drogę, nawet jeśli zachodzące zmiany wydawały się minimalne. Nie waż się też codziennie. Pamiętaj, że nasza waga może się zmieniać codziennie z różnych powodów - i nie mamy tu na myśli przejedzenia na skutek hotelowych pyszności. Wahania mogą być spowodowane np. wzdęciami, gromadzeniem się wody w organizmie czy cyklem menstruacyjnym u kobiet. Wniosek? Nie demotywuj się nieustannym sprawdzaniem wagi.

Czerp motywację od innych. Nie musisz zmagać się z wakacyjnym odchudzaniem na własną rękę! Staw czoła wyzwaniu z przyjaciółmi lub rodziną, z którymi akurat wybierasz się na wakacje. Wyniki badań wskazują, że jesteśmy bardziej skłonni do realizowania planu żywienia, jeśli mamy wsparcie ze strony innych. Wspólnie trzymajcie się ustalonego planu i motywujcie do działania, w końcu w grupie siła!

Nie zbaczaj z wyznaczonej drogi i jedz rozsądnie! Staraj się trzymać założonego wakacyjnego planu. Wiedz, że możesz bez większych problemów jeść smacznie i zdrowo podczas urlopu. Hotele często oferują tzw. szwedzki stół, czyli bufet zapełniony po brzegi różnymi daniami i składnikami do samodzielnego skomponowania posiłku. Jedz zatem dużo warzyw, w każdym posiłku zadbaj o dobre źródło białka (chude mięso, twaróg, nasiona strączkowe), unikaj smażonych na głębokim oleju dań. Staraj się wybierać wodę lub niesłodzoną kawę oraz herbatę i ogranicz spożywanie alkoholu. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, wybieraj świeże owoce, które zawierają sporo wody i błonnika- dzięki temu zachowasz sytość na dłużej niż po zjedzeniu ciasta. Dobrym pomysłem będzie zabranie ze sobą na wakacje zdrowych przekąsek np. batonów Huel (https://pl.huel.com/?utm_source=poland-media&utm_medium=pr&utm_campaign=polandpr-april24-pl&utm_content=all)). Łasuchy mają w czym wybierać, bo produkty dostępne są w kilku wariantach smakowych m.in. brownie, orzeszki ziemne i karmel, czekolada i karmel czy gorzka czekolada i maliny. A co najważniejsze - zawierają nieco mniej niż 200 kalorii oraz zbilansowany miks węglowodanów, białek, niezbędnych tłuszczów, błonnika, fitoskładników i wszystkie z 26 niezbędnych witamin i składników mineralnych. To smaczna, zdrowa, sycąca i kompletna odżywczo przekąska, która zaspokoi mały głód i zapewni nam energię na wakacyjne szaleństwa!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Etniczny street food i klasyka w nowej odsłonie Biuro prasowe
2024-06-24 | 11:15

Etniczny street food i klasyka w nowej odsłonie

Kolejną okazją do tego były warsztaty dla influencerów, zorganizowane w siedzibie Akademii – zabytkowym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Tematem było grillowanie, a
Przemysł spożywczy Roślinna Instalacja Sferyczna w Lublinie na 75-lecie Herbapolu-Lublin
2024-06-24 | 11:10

Roślinna Instalacja Sferyczna w Lublinie na 75-lecie Herbapolu-Lublin

Świętując w tym roku 75. urodziny, Herbapol-Lublin szeroko podkreśla główne wartości firmy, którymi są przywiązanie i szacunek do natury, a także docenianie jej
Przemysł spożywczy 140 lat Cukrowni Nordzucker w Opalenicy
2024-06-24 | 09:07

140 lat Cukrowni Nordzucker w Opalenicy

Cukrownia w Opalenicy, należąca do Nordzucker Polska ma już 140 lat. Wśród gości świętujących jubileusz cukrowni znaleźli się przedstawiciele świata nauki, Ministerstwa Rolnictwa

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Samorządy mogą liczyć na rekordowe finansowanie w tej perspektywie finansowej UE. Pierwsze środki już do nich trafiają

– Poza środkami własnymi samorządy mają dostęp do środków unijnych i do kredytów. To są trzy nogi, na których stoi finansowanie jednostek samorządu terytorialnego – podkreśla Mateusz Walewski, główny ekonomista Banku Gospodarstwa Krajowego. Bank w kwietniu br. uruchomił pierwszy instrument finansowany z KPO, czyli pożyczki wspierające zieloną transformację miast, z budżetem wynoszącym prawie 9 mld euro. Samorządy będą mogły sfinansować z tych środków inwestycje, które powodują, że miasto jest bardziej zielone, nowoczesne i przyjazne dla mieszkańców. Samorządy z niecierpliwością wyczekują również reformy finansowania jednostek samorządu terytorialnego, która ma ustabilizować ich sytuację po zmianach wprowadzonych w tzw. Polskim Ładzie.

Regionalne –

Przyspiesza dekarbonizacja ciepłownictwa. Elektrociepłownia w Bydgoszczy od przyszłego roku zrezygnuje z kolejnych kotłów węglowych

Elektrociepłownia Bydgoszcz II, należąca do PGE Energia Ciepła, wchodzi w kluczowy etap inwestycji, która ma doprowadzić do wyłączenia dwóch z czterech kotłów węglowych i ograniczenia emisji dwutlenku węgla o 17 proc. To oznacza, że od II kwartału 2025 roku mieszkańcy Bydgoszczy będą korzystać z ciepła wytworzonego w nowych niskoemisyjnych źródłach. To jeden z kilku realizowanych projektów PGE Energia Ciepła, które zmierzają do dekarbonizacji w ciepłownictwie.

Nauka

Polski przemysł kosmiczny jest gotowy na zwiększanie udziału w programach Europejskiej Agencji Kosmicznej. Do tego będzie potrzebować coraz więcej wykwalifikowanych kadr

Pierwsza grupa młodych inżynierów z Polski rozpoczęła dwuletni staż w ośrodkach Europejskiej Agencji Kosmicznej w Niderlandach, Hiszpanii, Francji i Niemczech. W sumie do 2025 roku na staże do ESA zostanie skierowanych 30 kandydatów z Polski, którzy wezmą udział w kluczowych przedsięwzięciach naukowych i technologicznych agencji. To tylko jedna z inicjatyw nakierowanych na kształcenie kadr do pracy w sektorze kosmicznym. Sytuacja w tym zakresie poprawiła się na przestrzeni ostatnich lat, jednak w związku z szybkim rozwojem branży w nadchodzących latach zapotrzebowanie na wykwalifikowanych ekspertów będzie rosło.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.