Właściciel restauracji Epoka i Bez Tytułu w rankingu TOP 50 Forbesa
Podczas minionej konferencji Made for Restaurant ogłoszono ranking TOP 50 najlepszych restauratorów w Polsce według magazynu Forbes. Wśród nich, na 8. miejscu, znalazł się Julien Barbotin Larrieu, właściciel dwóch warszawskich restauracji — Epoka, z kuchnią Marcina Przybysza i Bez Tytułu, gdzie szefem kuchni jest Piotr Ceranowicz. To prestiżowe wyróżnienie jest dla całego zespołu dużą radością, a jednocześnie potwierdzeniem, że nieustannie utrzymujemy najwyższy poziom kuchni i obsługi – komentuje nagrodzony właściciel restauracji.
Jednym z kluczowych punktów tegorocznej odsłony konferencji Made for Restaurant był bezprecedensowy ranking TOP 50 restauratorów w Polsce magazynu Forbes. 28 marca ogłoszono wyróżnionych, a wśród nich na 8. miejscu Julien Barbotin Larrieu, właściciel warszawskich restauracji Epoka i Bez Tytułu.
Znalezienie się w czołówce polskich restauratorów to dla mnie kolejny dowód na to, że restauracje, które mam przyjemność prowadzić, cieszą się w Polsce prawdziwym uznaniem i są doceniane. To prestiżowe wyróżnienie jest dla całego zespołu dużą radością, a jednocześnie potwierdzeniem, że nieustannie utrzymujemy najwyższy poziom kuchni i obsługi – komentuje Julien Barbotin Larrieu, właściciel restauracji Epoka i Bez Tytułu.
Restauracja Epoka to niepowtarzalne miejsce na kulinarnej mapie Polski, wyróżniajace się innowacyjnym podejściem do fine diningu, które w Epoce nazywane jest fine food experience. Polega ono na zaspokajaniu wszystkich zmysłów Gości odwiedzających Epokę, o co w murach restauracji dba cała obsługa na czele z Marcinem Przybyszem, szefem kuchni:
Dostarczamy niezwykłych wrażeń już od samego przekroczenia progu Epoki. Swobodna atmosfera mimo wnętrza bogatego w teatralne, niekiedy majestatyczne detale, inspirujące, niewymuszone rozmowy i sztuka na talerzu. Doświadczenie, jakie zapewniamy Gościom, częstokroć skłania ich do powrotu do naszej restauracji, co zawsze bardzo nas cieszy, a znalezienie się wśród najlepszych restauracji w Polsce wskazuje, jaki poziom reprezentujemy i do czego dążymy. Jako pasjonat cieszę się również, że poziom gastronomii w Polsce z roku na rok rośnie, a w rankingu Forbesa konkurowaliśmy z naprawdę wyjątkowymi miejscami. To daje mi nadzieję, że dochodzimy do zachodnich standardów, do których jeszcze przed laty było Polakom bardzo daleko.
Marcin Przybysz przedstawia Gościom w Epoce własną interpretację polskich tradycji kulinarnych. Robi to za pomocą starannie i nietuzinkowo skomponowanego menu składającego się zwykle z kilkunastu odpowiednio skomponowanych dań, nazywanych tu przepisami. Kolacja w Epoce to prawdziwie epokowa podróż, ponieważ przygotowując przepisy, Marcin Przybysz korzysta z dawnych ksiąg sięgających nawet XV wieku. Jak potwierdzają Goście restauracji, Epoka jest miejscem, którego trzeba doświadczyć chociaż raz w życiu. Restauracja mieści się w budynku Hotelu Europejskiego przy ul. Ossolińskich 3 w Warszawie i jest otwarta od wtorku do soboty.
Mieszcząca się przy ul. Poznańskiej 16 warszawska restauracja Bez Tytułu jest zaś miejscem, w którym króluje autorska, międzynarodowa kuchnia Piotra Ceranowicza. Twórcy wskazują, że restauracja nie ma tytułu, ponieważ nazwy wyznaczają granice, a podobnie jak w świecie sztuki, to, co nienazwane, uwalnia wyobraźnię. Restauracja Bez Tytułu jest otwarta od wtorku do soboty.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Finanse

Europosłowie za wydłużeniem finansowania krajowych planów odbudowy o 1,5 roku. Apelują o większą przejrzystość wydatków
Instrument na rzecz Odbudowy i Zwiększania Odporności (RRF) – uruchomiony po pandemii COVID-19 – wygasa w sierpniu 2026 roku. Europosłowie w przyjętej niedawno rezolucji postulują, by przedłużyć ten termin o 18 miesięcy dla kluczowych projektów bliskich ukończenia. To szczególnie ważne dla Polski, która przez trzy lata – przez spór poprzedniego rządu z Komisją Europejską – miała zablokowany dostęp do środków z Krajowego Planu Odbudowy (KPO). Jednocześnie rezolucja wzywa do większej przejrzystości wydawanych funduszy.
Polityka
Prof. G. Kołodko: Druga prezydentura Trumpa zmienia Amerykę i świat na gorsze. Nie przyczynia się do rozwiązywania fundamentalnych światowych problemów

Zdaniem byłego wicepremiera i ministra finansów, prof. Grzegorz Kołodki, trumpizm wzmacnia pewne trendy nacjonalizmu, populizmu ekonomicznego i handlowego nie tylko w Ameryce, ale także w innych państwach. W ocenie ekonomisty Trump i trumpizm będą mieli negatywne skutki dla światowych procesów demograficznych, społecznych, kulturowych i ekonomicznych. Prezydentura Trumpa nie skupia się na rozwiązywaniu najważniejszych światowych problemów, takich jak m.in. migracja, zimna wojna, czy też ocieplenie klimatu.
Konsument
Branża opakowań nie traktuje unijnych regulacji jako zagrożenia. Widzi w nich impuls do rozwoju

W UE co roku wytwarza się ponad 2,2 mld t odpadów. Aby ograniczyć ich ilość, promowane jest przechodzenie na bardziej zrównoważony model, czyli gospodarkę o obiegu zamkniętym. W ramach pakietu zmian prawnych ograniczających negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko nacisk położony jest w dużej mierze na producentów opakowań. Przedstawiciele branży podkreślają, że nowe regulacje to dla nich nie tylko nowe obowiązki, ale też okazja na zbudowanie przewagi konkurencyjnej.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.