Właściciel restauracji Epoka i Bez Tytułu w rankingu TOP 50 Forbesa
Podczas minionej konferencji Made for Restaurant ogłoszono ranking TOP 50 najlepszych restauratorów w Polsce według magazynu Forbes. Wśród nich, na 8. miejscu, znalazł się Julien Barbotin Larrieu, właściciel dwóch warszawskich restauracji — Epoka, z kuchnią Marcina Przybysza i Bez Tytułu, gdzie szefem kuchni jest Piotr Ceranowicz. To prestiżowe wyróżnienie jest dla całego zespołu dużą radością, a jednocześnie potwierdzeniem, że nieustannie utrzymujemy najwyższy poziom kuchni i obsługi – komentuje nagrodzony właściciel restauracji.
Jednym z kluczowych punktów tegorocznej odsłony konferencji Made for Restaurant był bezprecedensowy ranking TOP 50 restauratorów w Polsce magazynu Forbes. 28 marca ogłoszono wyróżnionych, a wśród nich na 8. miejscu Julien Barbotin Larrieu, właściciel warszawskich restauracji Epoka i Bez Tytułu.
Znalezienie się w czołówce polskich restauratorów to dla mnie kolejny dowód na to, że restauracje, które mam przyjemność prowadzić, cieszą się w Polsce prawdziwym uznaniem i są doceniane. To prestiżowe wyróżnienie jest dla całego zespołu dużą radością, a jednocześnie potwierdzeniem, że nieustannie utrzymujemy najwyższy poziom kuchni i obsługi – komentuje Julien Barbotin Larrieu, właściciel restauracji Epoka i Bez Tytułu.
Restauracja Epoka to niepowtarzalne miejsce na kulinarnej mapie Polski, wyróżniajace się innowacyjnym podejściem do fine diningu, które w Epoce nazywane jest fine food experience. Polega ono na zaspokajaniu wszystkich zmysłów Gości odwiedzających Epokę, o co w murach restauracji dba cała obsługa na czele z Marcinem Przybyszem, szefem kuchni:
Dostarczamy niezwykłych wrażeń już od samego przekroczenia progu Epoki. Swobodna atmosfera mimo wnętrza bogatego w teatralne, niekiedy majestatyczne detale, inspirujące, niewymuszone rozmowy i sztuka na talerzu. Doświadczenie, jakie zapewniamy Gościom, częstokroć skłania ich do powrotu do naszej restauracji, co zawsze bardzo nas cieszy, a znalezienie się wśród najlepszych restauracji w Polsce wskazuje, jaki poziom reprezentujemy i do czego dążymy. Jako pasjonat cieszę się również, że poziom gastronomii w Polsce z roku na rok rośnie, a w rankingu Forbesa konkurowaliśmy z naprawdę wyjątkowymi miejscami. To daje mi nadzieję, że dochodzimy do zachodnich standardów, do których jeszcze przed laty było Polakom bardzo daleko.
Marcin Przybysz przedstawia Gościom w Epoce własną interpretację polskich tradycji kulinarnych. Robi to za pomocą starannie i nietuzinkowo skomponowanego menu składającego się zwykle z kilkunastu odpowiednio skomponowanych dań, nazywanych tu przepisami. Kolacja w Epoce to prawdziwie epokowa podróż, ponieważ przygotowując przepisy, Marcin Przybysz korzysta z dawnych ksiąg sięgających nawet XV wieku. Jak potwierdzają Goście restauracji, Epoka jest miejscem, którego trzeba doświadczyć chociaż raz w życiu. Restauracja mieści się w budynku Hotelu Europejskiego przy ul. Ossolińskich 3 w Warszawie i jest otwarta od wtorku do soboty.
Mieszcząca się przy ul. Poznańskiej 16 warszawska restauracja Bez Tytułu jest zaś miejscem, w którym króluje autorska, międzynarodowa kuchnia Piotra Ceranowicza. Twórcy wskazują, że restauracja nie ma tytułu, ponieważ nazwy wyznaczają granice, a podobnie jak w świecie sztuki, to, co nienazwane, uwalnia wyobraźnię. Restauracja Bez Tytułu jest otwarta od wtorku do soboty.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Jednorazowe opakowania z plastiku mają do 2030 roku zniknąć z lokali gastronomicznych. Przekonanie klientów do pojemników wielorazowych może być wyzwaniem
Unijne przepisy zobowiązują firmy z branży HoReCa do ograniczenia w perspektywie 2030 roku jednorazowych opakowań z tworzyw sztucznych i zastąpienia choć części z nich opakowaniami wielorazowymi. Choć wielu Europejczyków pozytywnie odnosi się do oferowania opakowań wielorazowych przez lokale gastronomiczne, zaangażowanie użytkowników w zwrot pojemników może się okazać wyzwaniem.
Handel
Zbliża się szczyt UE–Chiny. Głównym tematem spotkania będzie polityka handlowa, w tym cła

Unia Europejska i Chiny odpowiadają łącznie za niemal 30 proc. światowego handlu, ale Europa wciąż ma ogromny deficyt handlowy w wymianie z Państwem Środka. Ostatnio relacje między Pekinem a Brukselą były pełne napięć, choćby w kwestii europejskich ceł na elektryki, chińskich ograniczeń eksportu metali ziem rzadkich, czy braku równowagi w dostępie do rynków. Szczyt UE–Chiny odbędzie się ponad półtora roku po poprzednim.
Polityka
Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.