Komunikaty PR

Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?

2024-07-10  |  17:00
Biuro prasowe

 

Nadchodzący Dzień Czekolady (7 lipca) jest doskonałą okazją do refleksji nad podejmowaniem bardziej zrównoważonych i proekologicznych praktyk w całym łańcuchu produkcji, a także konsumpcji czekolady. Wzrasta świadomość konieczności ochrony środowiska i walki ze zmianami klimatycznymi, co skłania producentów czekoladowych słodkości, do podejmowania działań na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz społecznej odpowiedzialności biznesu. 

Wyzwania klimatyczne a przyszłość czekolady

To nie tylko ekonomiczne wyzwanie dla producentów czekolady, ale także sygnał alarmowy dotyczący wpływu zmian klimatycznych na uprawy i zasoby naturalne. Połączenie małej ilości opadów, chorób roślin oraz starzenia się drzew kakaowych w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej spowodowało znaczne obniżenie zbiorów kakao. Na rynku pojawiła się niepewność z powodu raportów o ograniczeniach w produkcji na niektórych plantacjach, spowodowanych wzrostem cen ziaren. Producenci, świadomi sytuacji, podejmują działania zaradcze, takie jak zabezpieczanie zapasów surowca czy dostosowanie cen swoich produktów.

Zrównoważony rozwój w słodkim wydaniu

W obliczu rosnących cen kakao, producenci coraz bardziej zaangażowani są w świadomą produkcję, dążąc do efektywnego zarządzania zasobami naturalnymi i ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko. Firma SLODKIE, uhonorowana platynowym medalem przez EcoVadis – wiodącą agencję ratingową ds. zrównoważonego rozwoju, należy do ekskluzywnej grupy 1% najlepszych firm na świecie. Zdecydowanie przykłada ona wagę do ochrony środowiska, praw człowieka, etyki biznesowej oraz zrównoważonych zakupów.

W tradycyjnym przemyśle czekoladowym wykorzystuje się jedynie ziarno kakaowca, co prowadzi do marnowania aż 70% owocu. SLODKIE wprowadziło do swojej oferty czekoladę WholeFruit, produkowaną z całego owocu kakaowca. Ten innowacyjny proces promuje zrównoważoną produkcję i odpowiedzialne pozyskiwanie składników. Dzięki przetwarzaniu o 25% więcej owocu, odgrywa istotną rolę w kontekście obecnego kryzysu na rynkach kakao i cukru, który napędzają susze oraz słabe plony na plantacjach. 

Aktualnie jesteśmy świadkami downsizingu lub posiłkowania się przez producentów słabszą jakością surowców. Co za tym idzie? Nic innego, jak spadek jakości finalnego produktu. Jednak SLODKIE, jako europejski lider w branży słodyczy reklamowych, jesteśmy wierni zasadzie – jakość i smak naszych produktów są dla nas nienegocjowalne. Produkowane przez nas słodycze reklamowe są wizytówką naszych klientów, nie szukamy więc jakiejkolwiek drogi na skróty. Ta misja przyświeca nam od lat i pozwala zachować grono lojalnych klientów oraz stałe pozyskiwanie nowych - komentuje Anna Garmada, CEO SLODKIE

Certyfikat Cocoa Horizons

Dzięki certyfikatom takim jak Cocoa Horizons, konsumenci mogą mieć pewność, że produkty z czekolady są produkowane w sposób zrównoważony, a ich zakup przyczynia się do wsparcia dla odpowiedzialnych praktyk rolniczych i poprawy warunków życia rolników. 

Fundacja Cocoa Horizons wspiera prawa pracowników na plantacjach kakao, zapewniając uczciwe wynagrodzenie, bezpieczne warunki pracy i dostęp do edukacji oraz opieki zdrowotnej. Tym bardziej miło nam zaznaczyć, że jako, jedyni w europejskiej branży oferujemy czekolady i praliny, których surowce pochodzą z certyfikowanych, w pełni zrównoważonych źródeł - dodaje Anna Garmada, CEO SLODKIE.

Nasze wybory mogą mieć realny wpływ na kształtowanie pozytywnych zmian w globalnym przemyśle czekoladowym. Dbajmy więc o przyszłość czekolady i naszej planety poprzez podejmowanie świadomych decyzji zakupowych. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności Biuro prasowe
2024-07-11 | 10:00

Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności

39% dorosłych Polaków i 41% matek w imieniu swoich dzieci deklaruje zaangażowanie w ograniczenie zmian klimatycznych[1] – wynika z badania „Talerz Polaka – Nawyki
Przemysł spożywczy DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO
2024-07-09 | 16:40

DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO

Grupa spółek DANONE dołączyła do Komitetu Technicznego Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Tym samym stała się częścią Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO[1]) i
Przemysł spożywczy Danone i Żywiec Zdrój na podium ,,Rankingu ESG. Odpowiedzialne zarządzanie”
2024-07-09 | 16:05

Danone i Żywiec Zdrój na podium ,,Rankingu ESG. Odpowiedzialne zarządzanie”

Konsekwentne działania spółek Danone i Żywiec Zdrój na rzecz zrównoważonego rozwoju po raz kolejny zostały zauważone oraz docenione – w zestawieniu ,,Ranking ESG.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gospodarka

Sektor MŚP wyczekuje cofnięcia Polskiego Ładu. W 2025 roku mały biznes może liczyć na więcej korzystnych zmian

Obrona interesów MŚP w postępowaniach interwencyjno-procesowych oraz uruchomienie mediacji pomiędzy organami administracji i przedsiębiorcami będą priorytetami w nowej kadencji Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Od czerwca to stanowisko piastuje Agnieszka Majewska. Jak wskazuje, najpilniejszą potrzeba jest jednak reforma danin publicznych, przede wszystkim zmiana sposobu rozliczania składki zdrowotnej. – Przedsiębiorcom mocno zależy, żeby wrócić do tego, co było przed Polskim Ładem. W tej chwili niektórzy zgłaszają się do Biura Rzecznika MŚP, wskazując, że płacą składki w wysokości ok. 300 tys. zł, to są olbrzymie pieniądze – mówi Agnieszka Majewska. Koalicjanci w rządzie mają jednak różne pomysły na tę reformę.

Problemy społeczne

Pielęgniarki narzekają na przeciążenie pracą i braki kadrowe. Jest to odczuwalne zwłaszcza dla młodego personelu

Niemal 3/4 pielęgniarek pozytywnie ocenia swoją satysfakcję zawodową z pracy, przede wszystkim doceniając zróżnicowanie zajęć i dobre relacje ze współpracownikami – wynika z badania SGGW w Warszawie. Duża grupa, zwłaszcza młodych osób wchodzących do zawodu, narzeka jednak na przeciążenie pracą i niedobór personelu. Obecnie Polska jest jednym z krajów o najniższej liczbie pielęgniarek, a ich średnia wieku to ponad 54 lata. Liczba odejść z zawodu będzie więc rosła z roku na rok.

Prawo

Prace nad przepisami o asystencji osobistej na ostatniej prostej. Pomoże ona zaktywizować zawodowo osoby z niepełnosprawnościami i ich opiekunów

Osoby z niepełnosprawnościami czekają na ustawowe uregulowanie asystencji osobistej. Jak zapowiedział w czerwcu Łukasz Krasoń, pełnomocnik rządu ds. osób z niepełnosprawnościami, projekt przepisów jest już na ostatniej prostej. Upowszechnienie się asystencji osobistej pozwoliłoby sporej grupie osób z niepełnosprawnościami na bardziej aktywne życie, także pod względem zawodowym. Z danych GUS wynika, że tylko 19,6 proc. z nich jest aktywnych zawodowo. – Asystencja osobista jest jak tlen i zapewnia możliwości niezależnego życia – mówi prezeska Fundacji Centrum Edukacji Niewidzialna Małgorzata Szumowska.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.