Mówi: | dr Magdalena Białkowska |
Funkcja: | specjalista dietetyk |
Firma: | Instytut Żywności i Żywienia |
Styl życia, a nie geny mają główny wpływ na powstawanie otyłości
22 proc. Polaków jest otyłych, a już co drugi ma nadwagę – alarmują dietetycy z Instytutu Żywności i Żywienia. W ostatnim czasie ten problem narasta przede wszystkim u ludzi młodych. Dietetycy podkreślają, że otyłość uwarunkowana genami stanowi niewielki odsetek przypadków. 90 proc. zaś to skutek zbyt obfitego jedzenia i małej aktywności fizycznej.
– Otyłość to bardzo poważny problem. Z przeprowadzonych przez Natpol w 2011 r. badań wynika, że co piaty Polak jest otyły, a nadwagę ma już co drugi. Ze statystyk wynika, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat ta częstość otyłości wzrosła z 19 proc. do 22 proc. głównie u mężczyzn i głównie u młodych Polaków, do 34 roku życia – mówi Agencji Informacyjnej Newseria dr Magdalena Białkowska, specjalista dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.
Otyłość grozi wieloma chorobami (chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą), ale samo jej podłoże rzadko jest uwarunkowane genetycznie.
– Osoby, u których otyłość jest objawem choroby, często choroby genetycznie uwarunkowanej, stanowią mały odsetek. Większość przypadków otyłości to efekt zbyt obfitego jedzenia oraz braku aktywności fizycznej. Siedzący tryb życia, korzystanie ze wszystkich udogodnień cywilizacyjnych plus brak ruchu musi dawać nadwagę, a potem otyłość. Otyłość zależna od złego stylu życia występuje w ponad 90 proc. przypadków – stwierdza dietetyczka.
U części osób otyłość jest spowodowana chorobami.
– Wiele osób ma skłonność do otyłości z racji chorób, które u tych osób występują, to samo dotyczy nadmiernego apetytu. Każdy otyły nie chciałby mieć takiego wilczego apetytu, ale coś każe mu jeść. Może być to spowodowane szeregiem zaburzeń w wydzielaniu hormonów, np. nadmiernym wydzielaniem insuliny, niektórych neuropeptydów, czy też niektórych hormonów jelitowych,. Te parametry wydzielane w nadmiarze powodują nadmierny apetyt i tycie. Otyłość jest skomplikowanym problemem i nie można upraszczać kwestii otyłości tylko do stylu życia, jednak styl życia stanowi podstawowy czynnik rozwoju tego schorzenia – wyjaśnia dr Białkowska.
Badanie Natpol z 2011 r. wskazuje, że liczba osób otyłych wzrośnie w Polsce z 22 proc. do 33 proc., czyli z 6,5 mln do ponad 9 mln w 2035 r. Największy wzrost otyłości następuje w grupie wiekowej 18–34 lat – odsetek osób a nadwagą w tym przedziale wiekowym wzrósł z 21,5 proc. w 2002 roku do 25,7 proc. w badaniu z 2011 r.
Badanie to objęło 2418 Polaków w wielu w wieku 18–79 lat.
Czytaj także
- 2025-06-04: Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy
- 2025-05-22: Statystyki dotyczące otyłości coraz bardziej niepokojące. Niewielki odsetek chorych podejmuje leczenie
- 2025-06-02: Otyłość i insulinooporność zwiększają ryzyko rozwoju alzheimera. Do 2050 roku liczba chorych może się podwoić
- 2025-06-06: Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność
- 2025-04-30: W Centralnym Rejestrze Umów znajdą się wydatki publiczne powyżej 10 tys. zł. Z powodu tak wysokiego progu wiele umów pozostanie niejawnych
- 2025-04-07: Księża zgłaszają duże poczucie zagrożenia. Połowa badanych doświadczyła agresji w ostatnim roku
- 2025-04-07: Duże zmiany w globalnym handlu. Polska może stracić nawet 0,43 proc. PKB
- 2025-03-25: Brakuje kompleksowej strategii dotyczącej uzależnień dzieci i młodzieży. Problemem nie tylko alkohol i nikotyna
- 2025-05-13: Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.