Azjatyckie superfoods, których nie może zabraknąć w Twojej diecie
Superfoods, czyli nieprzetworzona żywność naturalna, charakteryzuje się wysoką zawartością drogocennych składników odżywczych. Wiele z nich znajdziemy w coraz popularniejszej w Polsce kuchni azjatyckiej. Jak się okazuje, włączanie tych szczególnych produktów do naszego codziennego menu wiąże się z szeregiem korzyści dla naszego zdrowia oraz samopoczucia. Sprawdź, gdzie znaleźć najlepszej jakości superfoods i dlaczego warto wzbogacić o nie swoją dietę!
Chilli – bogactwo witamin
Ostra papryczka chilli, popularny składnik w kuchni azjatyckiej, stanowi źródło wielu drogocennych składników odżywczych. Należy do nich szereg witamin, m.in. witamina A, witamina C, a także witaminy z grupy B. Obecna w jej składzie kapsaicyna odpowiada nie tylko za ostry smak, ale posiada również wyjątkowe właściwości zdrowotne. Składnik ten obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz rozgrzewająco. Papryczka jest też świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w regulowaniu procesów trawiennych. Co więcej, jej spożywanie wpływa na procesy metaboliczne w naszym organizmie, co może pomóc w utracie wagi.
Grzyby shiitake – sposób na długowieczność
Grzyby shiitake znane są w kuchni dalekowschodniej od wieków. W krajach azjatyckich nazywane są „eliksirem życia”, a to za sprawą zawartości cennych substancji zdrowotnych. Roślina ta charakteryzuje się najwyższym stężeniem niacyny (witaminy B3), która pozytywnie wpływa na układ nerwowy – pomaga się uspokoić, zmniejsza poziom stresu oraz ułatwia zasypianie. Co więcej, od lat 60. XX wieku naukowcy badają przeciwnowotworowe właściwości grzybów shiitake, za które odpowiadać ma związek lentinan. Zapobiega on także agregacji, czyli zlepianiu się płytek krwi, a tym samym hamuje powstawanie zakrzepów. Obecne w grzybach shiitake związki eritadeiny i lentiniacyny pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. Częste spożywanie grzybów zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.
Imbir – drogocenny korzeń
Pochodząca z Azji roślina o typowo korzennym zapachu, od wieków stosowana była także w celach leczniczych. Imbir, a właściwie jego korzeń, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, szczególnie korzystnie wpływając na układ pokarmowy. Skutecznie pomaga w leczeniu mdłości oraz wzdęć, wspomagając procesy trawienne. Roślina znana jest także z działania rozgrzewającego, ponieważ skutecznie pobudza krążenie. Przyprawa ta polecana jest szczególnie podczas przeziębienia czy osłabienia organizmu – aktywizuje układ immunologiczny i przyspiesza krążenie, rozgrzewając cały organizm. Dzięki zawartości gingeroli działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Liście kafiru – sekret tajskiej kuchni
Liście limonki kafir to tajska przyprawa o intensywnym cytrusowym aromacie. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni tajskiej. Poza swoją wyjątkową wartością kulinarną, liście kafiru cenione są także ze względu na właściwości lecznicze. Wspomagają trawienie, poprawiają kondycję skóry, detoksykują krew. Pomagają również utrzymać zdrowie jamy ustnej, zmniejszają stany zapalne i eliminują stres. W liściach kafiru znajduje się także wiele kwasów fenolowych i flawinowych, które uznawane są za silne przeciwutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się organizmu.
Galangal – remedium na układ trawienny
Galangal, znany także jako galgant, to roślina swoim wyglądem oraz smakiem przypominająca imbir. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Roślina wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, działa przeciwbakteryjnie, a także wspomaga trawienie. Ze względu na zawartość galanginy, łagodzi ona objawy choroby lokomocyjnej, zmniejsza mdłości i wspomaga układ trawienny. W medycynie naturalnej wykorzystuje się ją także jako środek na zapalenie stawów, kaszel, astmę czy cukrzycę, ponieważ świetnie reguluje poziom cukru we krwi.
Zastosowanie superfoods w kuchni
Azjatyckie superfoods, w odróżnieniu od tych europejskich, są w większości znacznie trudniej dostępne na naszym rynku. Niewiele osób wie, gdzie można dostać liście kafiru czy galangal, a co najważniejsze – jak wykorzystać je w swojej kuchni. O kulinarnym zastosowaniu azjatyckich superfoods mówi Linh Ziółkowska, managerka wietnamsko-tajskiej restauracji Wi-Taj:
Zarówno kuchnia tajska, jak i wietnamska wyróżniają się niezwykłym bogactwem roślin, przypraw, grzybów i nasion, stanowiących drogocenne źródło witamin i składników odżywczych. Jednym z najpopularniejszych składników w kuchni azjatyckiej jest chilli, które wykorzystujemy w zupach, sosach czy marynatach do mięs. Imbir świetnie podkreśla smak sałatek, a także ryb. Galangal jest nieodłączną częścią ostro-kwaśnej zupy tom kha, podobnie jak aromatyczne liście kafiru. Grzyby shiitake doskonale nadają się jako dodatek do dań mięsnych czy makaronu ryżowego.
Wysokiej jakości, oryginalne superfoods znajdziemy w miejscach serwujących tradycyjną kuchnię azjatycką. Wietnamsko-tajska restauracja Wi-Taj, znajdująca się w centrum Warszawy, korzysta z regionalnych, azjatyckich produktów, które pochodzą ze sprawdzonych upraw. Wybierając się do tego typu miejsc, mamy okazję wypróbować dania z dodatkiem superfoods, a przy okazji zaczerpnąć inspiracji do wykorzystania ich we własnej kuchni.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Banki spółdzielcze coraz ważniejsze dla finansowania gospodarki. Współpraca z BGK ma pobudzić lokalne inwestycje
Banki spółdzielcze w coraz większym stopniu odpowiadają za finansowanie rozwoju gospodarki. Ich udział w ostatnich latach wzrósł, a kondycja sektora się poprawiła. Bank Gospodarstwa Krajowego chce wzmocnić współpracę z bankami spółdzielczymi na rzecz finansowania lokalnego rozwoju. To jeden z elementów nowej strategii BGK na lata 2025–2030. Narzędziami, które do tego służą, są gwarancje BGK.
Prawo
Przedstawienie projektu przez KE oznacza początek dyskusji nad nowym siedmioletnim budżetem. W PE zdania co do jego kształtu są podzielone

16 lipca br. Komisja Europejska przedstawi propozycję wieloletnich ram finansowych. To będzie dopiero początek wytężonych prac nad kształtem nowego budżetu i trudnych dyskusji na ten temat, bo wśród państw członkowskich, ale też w różnych frakcjach parlamentarnych jest wiele różnic dotyczących szczegółowych rozwiązań. Chodzi m.in. o podejście do wspólnego zadłużania się, nowych źródeł zasobów UE czy rozszerzania kompetencji UE.
Konsument
Konflikty i żywioły wpływają na wakacyjne plany Polaków. Bezpieczeństwo coraz ważniejsze przy wyborze letniej destynacji

Sytuacja geopolityczna i pogodowa sprawia, że Polacy coraz rozważniej podchodzą do wyboru wakacyjnych kierunków. Choć nieprzewidziane zdarzenia mogą się zdarzyć w każdym miejscu na świecie, to minimalizowaniu ryzyka służą m.in. sprawdzanie ostrzeżeń dla podróżnych na stronach Ministerstwa Spraw Zagranicznych, rejestracja w systemie Odyseusz, który zadziała w razie kryzysowej sytuacji, a także wyjazd z ubezpieczeniem turystycznym. Koszty ewentualnego leczenia czy repatriacji znacząco przewyższają bowiem wysokość składki.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.