Marka Somat w ramach akcji "Kto pozmywa?" promuje rodzinne gotowanie
Nic tak nie łączy, jak wspólne, rodzinne gotowanie. Dlatego, marka Somat we współpracy z Fundacją Polki Mogą Wszystko, w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa”, która jest skierowana do rodzinnych domów dziecka, promuje tę formę spędzania wolnego czasu z najbliższymi. Dodatkowo położony jest nacisk na naukę umiejętności przydatnych w dorosłym życiu, np. poprzez interesujące wydarzenia. Jednym z nich były warsztaty kulinarne online z Darią Ładochą.
W rodzinnych domach dziecka, których w Polsce jest 702, dzieci mają szansę czuć się jak w domu. Duży nacisk kładzie się na budowanie więzi z opiekunami i rodzeństwem, a także angażowanie dzieci do wykonywania codziennych obowiązków, po to, aby mogły nabyć umiejętności cenne w dorosłym życiu. Jedną z nich jest zdrowe i proste gotowanie, dlatego 7 grudnia zorganizowano spotkanie online dla rodzinnych domów dziecka z Darią Ładochą.
Pyszne przepisy i sprawne patenty
Daria Ładocha to prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna i trenerka kuchni tajskiej. Jak sama o sobie mówi: "Zdrowa kuchnia to jej misja - tajska kuchnia to jej pasja". Jest autorką wielu książek kulinarnych, m.in.: „Gotuj zdrowo dla dzieci” - z przepisami dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci, „Kuchni dla zajętych kobiet i mężczyzn” - które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać, „Nowoczesnej kuchni polskiej” - prezentującej tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia oraz najnowszej „5 składników zdrowia”, w której prezentuje 100 prostych przepisów, tylko z pięciu składników.
Podczas warsztatów uczestniczące w nich rodziny mogły dowiedzieć się, jak zaplanować żywienie domowników tak, by każdego dnia na stole pojawił się ciepły posiłek. Daria Ładocha poruszyła także temat zero waste i zdradziła szereg porad na temat tego, jak planować zakupy i posiłki, by nie marnować żywności. Pojawiło się także mnóstwo praktycznych wskazówek, jak gotować proste dania w 15 minut i jak maksymalnie uprościć gotowanie z pomocą magii 5 składników.
W domu jest niejadek? Daria Ładocha ma na niego patent(y). Logistyka prowadzenia domu? Wszystko jest kwestią podziału obowiązków. Domowy stół? Nic tak nie buduje więzi, jak wspólne posiłki. I dlatego uczestnicy webinaru wspólnie z Darią przygotowali trzy niezwykłe potrawy - 2 dania główne i deser. Było naprawdę smakowicie!
Kto pozmywa? Somat
Celem programu pomocowo-edukacyjnego „Kto pozmywa?”, który marka Somat realizuje we współpracy z Fundacją Polki Mogą Wszystko, jest promowanie zasad zdrowego żywienia wśród dzieci mieszkających w rodzinnych domach dziecka, zachęcenie do wspólnego gotowania i spędzania czasu razem.
W ramach pomocy bezpośredniej placówkom, które zgłosiły się do akcji, marka Somat zapewniła roczny zapas tabletek do zmywarki, zaś dla 20 najbardziej potrzebującym placówkom marka Samsung przekazała zmywarki. Szacuje się, że w tego typu placówkach zmywa się nawet 200 naczyń dziennie.
Przepisy, na potrawy, które Daria Ładocha zaprezentowała podczas webinaru:
Risotto na mleku kokosowym z groszkiem i miętą
Składniki:
• 1 szklanka ryżu arborio
• 500 ml mleka kokosowego
• 1 szklanka mrożonego groszku
• 2 drobno posiekane szalotki
• garść listków mięty
• olej do smażenia
• sól, pieprz
• 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij szalotkę, wsyp ryż. Smaż razem ok. 2 minut, a potem dodaj mleko kokosowe. Gotuj razem na małym ogniu minimum przez 10 minut. Następnie dodaj groszek, dopraw solą i pieprzem i gotuj do czasu, aż ryż będzie całkowicie miękki (jeśli wcześniej wchłonie cały płyn, możesz delikatnie podlać go wodą). Przed podaniem dodaj miętę.
Makaron penne z tuńczykiem w pomidorach
Składniki:
• 1 opakowanie makaronu penne
• ½ słoika czarnych oliwek
• 500 ml passaty pomidorowej
• kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotuj sos pomidorowy, dodaj oliwki, odsączonego tuńczyka i dopraw do smaku. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj pomidorki.
Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych
Składniki:
• 500g wydrylowanych śliwek
• 100 g masła w temperaturze pokojowej
• 100 g płatków owsianych
• 50 g płatków migdałowych
• 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Śliwki ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. W misce zagnieć masło z płatkami. Powstałą masę pokrusz na śliwki i piecz razem przez 20 minut.
Smacznego!

Posnet Evo – Jak przyspieszyć sprzedaż i oszczędzać pieniądze w Twojej firmie

Gadżety erotyczne z dostawą do domu – zamówienia rosną szybciej niż inflacja

Komentarz rynkowy DPD Polska: sektor e-commerce – między presją cenową, a oczekiwaniami klientów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników
Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.
Konsument
35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.