Newsy

Rusza program „W 90 dni do EKO”. Trenerzy pomogą zmienić styl życia na zdrowszy

2013-01-15  |  06:35

W ciągu 90 dni prostymi sposobami można poprawić swoje zdrowie i samopoczucie – przekonują organizatorzy programu „W 90 dni do EKO”. Od dziś przez trzy miesiące, każdy kto ma dostęp do internetu, będzie mógł skorzystać ze wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania i stylu życia. Bezpłatnych porad udzielają m.in. dietetycy i psychologowie.

Jak podkreślają inicjatorzy akcji, 90 dni może wystarczyć, aby dokonać realnych zmian w organizmie.

 – Nasz krwiobieg posiada około 4,5 litra krwi, w tym przede wszystkim krwinki czerwone, które dostarczają pokarmu dla organizmu. Żyją one ok. 120 dni, ale już po 90 dniach następuje proces przechodzenia starych krwinek w nowe. Jeżeli zmienimy styl odżywiania, to mamy gwarancję, że po tych trzech miesiącach będą to nowe krwinki dostarczające pożywienia. W związku z tym nasz organizm zostanie oczyszczony, wzmocniony i będziemy mieli znacznie lepsze samopoczucie – przekonuje Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia, firmy, która jest koordynatorem programu.

„W 90 dni do EKO” to 90-dniowy diet coaching, który pomaga w rozwijaniu świadomości i umiejętności dotyczących zdrowego stylu życia, a zwłaszcza sposobu odżywiania.

 – Żeby żyć lepiej i zdrowo, trzeba zacząć od tego, co i jak spożywamy. Nie sztuka jest przejechać 100 km rowerem, przebiec maraton, a następnie zjeść siedem tłustych kotletów z kapustą i zasmażką, i próbować sobie to jakoś równoważyć – zaznacza Sławomir Chłoń. – Zdrowy styl życia należy zacząć od zdrowego żywienia.

Program ma więc promować zdrowy styl życia poprzez zdrowe odżywanie. Jego merytoryczny plan opracowali dietetycy i psychologowie. Aby wziąć udział w akcji należy się zarejestrować przez internet na stronie www.90dnidoeko.pl. Uczestnicy będą otrzymywać codzienne proste zadania i wskazówki, które pozwolą im „metodą małych kroków" przestawić się na ekologiczny styl życia.

 – Chcemy pokazać, jak prostymi metodami można to osiągnąć, ponieważ wiele osób uważa, że jest to jakaś specjalna dieta, wymagająca niesamowitych wyrzeczeń, postanowień. Nieprawda. Trzeba zrobić jedno postanowienie, że chcemy żyć zdrowiej, chcemy się odżywać zdrowiej – mówi Agencji Informacyjnej Newseria Sławomir Chłoń. – Dzięki temu poprawimy zdrowie, podniesiemy standard życia, odmłodzimy organizm i zwiększymy sprawność fizyczną i psychiczną.

Prezes firmy wierzy, że rozpoczynającą się dzisiaj akcją uda się przekonać jak największą liczbę osób do przejścia na zdrowy tryb życia.

W organizację programu zaangażowały się badaczki – prof. Ewa Rembiałkowska, dr Aneta Załęcka, dr Renata Kazimierczak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, poparło go też wiele środowisk, w tym: Slow Food Youth Warszawa, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, Pracownia Zrównoważonego Rozwoju i Ekologiczny.Torun.pl, Fundacja Wiemy Co Jemy oraz Małopolskie Stowarzyszenie Rolników Ekologicznych „Natura”.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.