Mówi: | Mateusz Delikat |
Funkcja: | założyciel i prezes |
Firma: | Q-LAC |
Innowacyjny sensor pozwala lepiej mierzyć efektywność treningu. Na bieżąco sprawdza poziom zmęczenia mięśni
Polski start-up stworzył sensor, który pozwala bezinwazyjnie, w czasie rzeczywistym mierzyć natlenienie mięśni i stężenie kwasu mlekowego. Takie dane odzwierciedlają faktyczną kondycję mięśni i pozwalają też na bieżąco optymalizować pod tym kątem trening. Technologia opracowana przez Q-LAC Sport Science ma szansę przyjąć się w profesjonalnym i wyczynowym sporcie, pozwalając zawodnikom skuteczniej przygotowywać się do meczów i zawodów.
– Zmienność natlenienia mięśni i stężenie kwasu mlekowego badamy po to, żeby móc analizować, jak mięśnie i organizm danego zawodnika reagują na wysiłek. Jeżeli mamy tę informację w czasie rzeczywistym, to jesteśmy w stanie z dużą dokładnością powiedzieć temu zawodnikowi, czy powinien pracować intensywniej, czy mniej intensywnie, czy powinien biec szybciej, czy wolniej. Dodatkowo, gromadząc te dane na przestrzeni kilku czy kilkunastu treningów, możemy mu powiedzieć, czy jest przemęczony po poprzedniej jednostce treningowej, po poprzednim meczu albo zawodach. Tak więc analizując te dwa parametry, jesteśmy w stanie wyciągać wiele cennych informacji na temat optymalizacji treningu i aktualnej kondycji danego zawodnika – wyjaśnia w rozmowie z agencją Newseria Biznes Mateusz Delikat, założyciel i prezes Q-LAC Sport Science.
Start-up stworzył taki właśnie sensor, który w połączeniu z dedykowanym oprogramowaniem bezinwazyjnie mierzy zmienność natlenienia mięśni i stężenia kwasu mlekowego, wykorzystując spektroskopię w bliskiej podczerwieni. Takie dane nie tylko odzwierciedlają faktyczną kondycję mięśni, ale pozwalają też na bieżąco optymalizować pod tym kątem trening.
– Dodatkowo wiele osób zna swoje plany treningowe, które są planowane przykładowo na miesiąc wprzód. My, analizując w czasie rzeczywistym pracę mięśni, jesteśmy w stanie powiedzieć, czy te plany treningowe są efektywne, czy być może należy je zmodyfikować – mówi Mateusz Delikat.
W profesjonalnym sporcie pomiar natlenienia i stężenia kwasu mlekowego w mięśniach nie jest niczym nowym, ale do tej pory potrzebna była w tym celu próbka krwi. Zaletą rozwiązania Q-LAC jest możliwość przeniesienia tych pomiarów poza laboratorium.
– Do tej pory analiza zmienności natlenienia była przeprowadzana za pomocą aparatów wielkości dużego komputera, które były przypięte kablami do ciała. Natomiast kwas mlekowy mierzy się, pobierając zawodnikowi co kilka minut próbki krwi. W ten sposób poznaje się profil wydolnościowy danej osoby i na tej podstawie optymalizuje trening. Natomiast my ten aparat wielkości dużego komputera zmniejszamy do małego sensora wielkości zegarka, pozwalamy go zabrać do lasu albo w ulubioną trasę rowerową i uzyskiwać takie informacje w czasie rzeczywistym – wyjaśnia założyciel Q-LAC.
Specjalny sensor, który analizuje pracę mięśni, jest wygodny i dość prosty w obsłudze – trzeba go umieścić na 1/3 wysokości bocznej albo środkowej głowy mięśnia czworogłowego. Pomiar trwa 60 s.
– We współpracy z jedną z Akademii Wychowania Fizycznego wykazaliśmy, że zdolność do rzetelnego wskazywania pomiarów w odniesieniu do stężenia kwasu mlekowego wynosi 88 proc. Tak więc to rozwiązanie nie jest aż tak dokładne jak pomiary z krwi, natomiast dla 90 proc. sportowców jest to informacja wystarczająca na tyle, aby nie musieli już nakłuwać palców – mówi Mateusz Delikat.
Sensor stworzony przez Q-LAC Sport Science sprawdza się nie tylko w amatorskim sporcie, ale przede wszystkim w profesjonalnym i wyczynowym, w dyscyplinach takich jak piłka nożna, kolarstwo, biegi czy sporty siłowe.
– Analiza z powszechnie znanych zegarków opiera się na pomiarach tętna. Jeżeli zacząłbym się teraz mocno stresować, to tętno mi podskoczy, ale nie jest to w żaden sposób skorelowane z tym, czy uprawiam sport, ani z intensywnością treningu. Na tętno wpływa też szereg innych czynników, jak np. temperatura powietrza i niewyspanie. Dlatego analiza tego parametru podczas treningu ma liczne ograniczenia. Jeśli natomiast zanalizujemy to, co bezpośrednio dzieje się w mięśniach – czyli zmienność natlenienia mięśni, która jest bezpośrednio skorelowana ze stężeniem kwasu mlekowego – możemy być znacznie dokładniejsi niż w przypadku popularnych zegarków – wskazuje prezes Q-LAC.
Czytaj także
- 2025-08-04: Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie
- 2025-07-03: Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast
- 2025-07-16: Na horyzoncie nowe terapie w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni. Rosną wyzwania w opiece nad dorosłymi pacjentami w Polsce
- 2025-08-01: Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin
- 2025-07-10: UE w 80 proc. technologicznie polega na innych krajach. Zależność cyfrowa od USA i Chin może być zagrożeniem dla bezpieczeństwa
- 2025-06-16: Testowanie pojazdów zautomatyzowanych wkrótce będzie możliwe. To odpowiedź na postulaty przedsiębiorców
- 2025-06-12: Nowe technologie mogą wspierać samoleczenie. Szczególnie pomocne są dane zbierane przez aplikacje i urządzenia mobilne
- 2025-05-27: Globalny sektor finansowy mocniej otwiera się na blockchain. Nowe regulacje likwidują kolejne bariery na rynku
- 2025-05-28: Innowacyjne leki zmieniają oblicze rzadkich chorób neurologicznych uznawanych dotychczas za nieuleczalne. Tak jest w przypadku rdzeniowego zaniku mięśni
- 2025-05-05: Konkurs NCBR i Orlenu ma wesprzeć najciekawsze rozwiązania dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego. Na ich rozwój trafi blisko 200 mln zł
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Tylko 35 proc. Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ możliwe do osiągnięcia przed 2030 r. Potrzebna ściślejsza współpraca międzynarodowa
Jak wynika z raportu ONZ, choć w ciągu ostatniej dekady dzięki dążeniu do realizacji przyjętych celów udało się poprawić życie milionów ludzi na całym świecie, to jednak tempo zmian pozostaje zbyt wolne, by dało się je osiągnąć do 2030 roku. Postęp hamują przede wszystkim eskalacja konfliktów, zmiana klimatu, rosnące nierówności i niewystarczające finansowanie. Jak wynika ze sprawozdania Parlamentu Europejskiego, problemem jest także brak ścisłej współpracy międzynarodowej i sceptyczne podejście niektórych państw ONZ.
Przemysł spożywczy
UNICEF: Wszystkie dzieci poniżej piątego roku życia w Gazie cierpią z powodu niedożywienia. Sytuacja jest katastrofalna

Ataki Izraela na Strefę Gazy i jej izolacja doprowadziły do całkowitego załamania podstawowych usług i ograniczenia możliwości dostaw i dystrybucji pomocy humanitarnej – wskazuje UNICEF. W efekcie setki tysięcy Palestyńczyków są w sytuacji ciągłego zagrożenia życia i cierpią z powodu niedożywienia i głodu. Ta klęska dotyczy praktycznie wszystkich dzieci poniżej piątego roku życia. Konflikty są jednym z głównych przyczyn braku bezpieczeństwa żywnościowego, głodu i niedożywienia na świecie. Szczególnie dotyczy to Afryki i Azji Zachodniej.
Prawo
Branża ciepłownictwa czeka na unijną i krajową strategię transformacji. Liczy na większe fundusze i korzystne regulacje

Komisja Europejska zapowiedziała rozpoczęcie w I kwartale 2026 roku prac nad strategią dla ciepłownictwa i chłodnictwa. Nad tym strategicznym dokumentem w zakresie ciepłownictwa pracuje także polski rząd. Branża podkreśla, że obie te strategie będą miały kluczowe znaczenie dla trwającej transformacji w ciepłownictwie, czyli przyszłości ogromnych inwestycji, które czekają sektor do 2050 roku. Jednocześnie apeluje o większe wsparcie tego procesu ze środków publicznych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.