Mówi: | Rafał Bendyk |
Funkcja: | Menadżer odpowiedzialny za rozwój Wild Bean Cafe w Polsce |
Rośnie sprzedaż kawy na stacjach paliw
W porównaniu z innymi krajami popularność kawy w Polsce nie jest wysoka. Przeciętny Polak spożywa 2,5 kilograma kawy rocznie, podczas gdy mieszkaniec Finlandii – aż 12 kilogramów. Jednak jej sprzedaż rośnie, co odnotowują też stacje benzynowe. W ciągu ostatnich 8 lat na stacjach BP powstało blisko 250 kawiarni Wild Bean Cafe. Każda z nich sprzedaje średnio ponad 100 filiżanek kawy dziennie.
– Rynek zdecydowanie rośnie. Z roku na rok widzimy dwucyfrową dynamikę wzrostu na naszych stacjach. Coraz więcej klientów przyjeżdża do nas codziennie po kawę. Sprzedajemy średnio ponad 100 filiżanek dziennie – mówi Agencji Informacyjnej Newseria Rafał Bendyk, menadżer odpowiedzialny za rozwój Wild Bean Cafe w Polsce.
W ramach stawiania na jakość firma planuje rozpocząć sprzedaż nowej kawy – 100-procentowej arabiki, mieszkanki ziaren z Brazylii, Peru, Hondurasu i Boliwii.
– Rynek dojrzewa od kilku lat, zmieniasię , podobnie jak gusta naszych klientów. Przeprowadziliśmy badania rynkowe, które trwały ponad rok, gdzie pytaliśmy zarówno o preferencje, o smaki, o rodzaje kaw, o jakiej porze klienci piją kawę – wyjaśnia powody zmiany Rafał Bendyk..
Mimo że ziarno jest droższe niż w większości innych kaw, firma będzie dążyć do utrzymania ceny na tym samym poziomie.
W podróży wskazane są przerwy co 2 godziny
Jak podkreśla Rafał Bendyk, picie kawy przez kierowców przekłada się również na zwiększenie bezpieczeństwa.
– Jako kierowcy wszyscy przeżywamy kryzysy za kółkiem i one się nam zdarzają najczęściej między północą a 6 rano, a w okresie letnim między 13 a 16 – podkreśla przedstawiciel Wild Bean Cafe.
Kawa nie zastąpi dobrego snu, ale może być jego uzupełnieniem. Tym bardziej, że Krajowa Rada Bezpieczeństwa Drogowego zaleca robienie sobie krótkich przerw w podróży co dwie godziny.
– Kierowcy zawodowi mają swoje normy i oni wiedzą, że mogą przejechać 4,5 godziny i muszą mieć postój 45 minut. Krajowa Rada mówi, że warto zrobić sobie taki postój kilkuminutowy, wystarczy nam od 15 minut do 30 minut regeneracji, po to, żeby bezpiecznie dalej podróżować. Tym bardziej, że statystyki mówią, że kierowca, który jest zmęczony jest równie niebezpieczny, jak ten który prowadzi samochód pod wpływem alkoholu – podkreśla Rafał Bendyk.Sieć Wild Bean Cafe dysponuje już blisko 250 kawiarniami w całej Polsce.
– Jesteśmy liderem kawiarni oferujących 100 proc. arabiki – mówi Rafał Bendyk. – Jest to uzupełnienie tego, co wprowadziliśmy w zeszłym roku, czyli śniadań, świeżych kanapek, przekąsek. Jeżeli chodzi o inwestycje, chcielibyśmy rocznie dokładać do naszej sieci 20-30 nowych lokalizacji. Dziś już przekraczamy plan otwarć i wydaje się, że druga połowa roku tym bardziej pozwoli nam osiągnąć założone cele.
Czytaj także
- 2025-06-02: UE zmienia podejście do transformacji energetycznej i łączy ją z konkurencyjnością. To zasługa polskiej prezydencji
- 2025-05-27: Globalny sektor finansowy mocniej otwiera się na blockchain. Nowe regulacje likwidują kolejne bariery na rynku
- 2025-06-06: Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać
- 2025-05-27: SUV-y dominują rynek motoryzacyjny. Hyundai wprowadzi latem do sprzedaży nowy siedmioosobowy model
- 2025-05-21: Finansowanie Europejskiego Banku Inwestycyjnego wspiera rozwój OZE czy infrastruktury drogowej. Wśród nowych priorytetów bezpieczeństwo i obronność
- 2025-05-19: Poparcie dla UE rekordowo wysokie, mimo wzrostu populizmu. Społeczeństwo oczekuje większego zaangażowania w kwestie bezpieczeństwa
- 2025-05-08: J. Scheuring-Wielgus: Napięcia geopolityczne wymagają silniejszego zjednoczenia państw Europy. To lekcja z II wojny światowej
- 2025-05-14: Blackout w Hiszpanii i Portugalii ujawnił braki europejskiego systemu elektroenergetycznego. Niezbędna modernizacja sieci i połączeń między krajami
- 2025-06-04: Trwa budowa nowoczesnego systemu ostrzegania i alarmowania. Ma być gotowy do końca tego roku
- 2025-05-16: Trwają prace nad szczegółowymi wytycznymi dla schronów. Prowadzona jest też inwentaryzacja i ocena stanu istniejących obiektów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.