Mówi: | Lucjan Zwolak |
Funkcja: | Wiceprezes |
Firma: | Agencja Rynku Rolnego |
ARR: 75 mln euro na żywność dla najuboższych
Jeszcze w marcu Agencja Rynku Rolnego ogłosi przetarg na dostawę żywności w ramach unijnego programu pomocy żywnościowej dla najuboższych. Wartość zamówienia to ok. 58 mln euro. Będzie to już druga transza pomocy. W ramach pierwszej do magazynów organizacji charytatywnych trafia właśnie żywność o wartości 17 mln euro.
Agencja Rynku Rolnego administruje w Polsce program "Dostarczania nadwyżek żywności dla najuboższej ludności UE". W ramach pierwszej transzy pomocy ARR przekazała już pierwsze partie mleka, serów i masła dla organizacji charytatywnych: Federacji Polskich Banków Żywności, Caritas i Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej. Kolejne dostawy mają być realizowane w maju.
- Pierwszy zakres programu w przypadku Polski dotyczy wartości ok. 17 mln euro. To był taki dodatkowy program realizowany w ramach środków pochodzących z interwencji - wyjaśnia Lucjan Zwolak, wiceprezes ARR.
Komisja Europejska przydzieliła 20 państwom uczestniczącym w programie kwotę ponad 113 mln euro. Z inicjatywy Polski kraje członkowskie wystąpiły do Komisji Europejskiej o utrzymanie zakresu programu z poprzednich lat.
- UE wyraziła zgodę na kontynuację programu w latach 2012-2013 w równowartości ok. 500 mln euro, z tego do Polski przyznano ok. 75 mln euro. Odliczając 17 mln euro, z których już są prowadzone działania, to w najbliższym czasie rozpoczniemy przetargi na ponad 55 mln euro - mówi Lucjan Zwolak.
Agencja zamierza ogłosić przetarg jeszcze w marcu, później nastąpi podpisanie umów z przedsiębiorcami i organizacjami charytatywnymi. Dostarczanie zakupionej żywności planowane jest w okresie od lipca do grudnia 2012.
- W ramach tego programu w Polsce z pomocy korzysta ok. 4 mln potrzebujących. To są nie tylko najubożsi, ale też osoby, które ucierpiały w wyniku klęsk żywiołowych lub szczególnych sytuacji losowych - podkreśla wiceprezes ARR.
Ponad 75 mln euro daje Polsce drugą pozycję w UE pod względem wielkości budżetu na zakup żywności.
- Polska zajmuje drugie miejsce w UE w zakresie tego programu. Natomiast nie jest on kierowany tylko do nowych, biedniejszych krajów UE, bo pierwsze miejsce w zakresie wartości tego programu zajmują Włochy. A nie można powiedzieć, że Włochy są biednym krajem UE - mówi Lucjan Zwolak.
Program "Dostarczania nadwyżek żywności dla najuboższej ludności UE" funkcjonuje od 1987 roku, Polska uczestniczy w nim od początku członkostwa w UE.
Czytaj także
- 2024-07-18: Organizacje pacjentów borykają się z brakiem finansowania. Ten problem dotyczy całego systemu ochrony zdrowia
- 2024-07-24: Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
- 2024-07-09: W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej. Największą barierą pozostaje niska świadomość konsumentów
- 2024-06-25: Naukowcy stworzyli zdrowszą odmianę czekolady. Wykorzystali do tego wyrzucane dotąd części owocu kakaowca
- 2024-06-17: Połowa Polaków nie potrafi odróżnić oryginalnego produktu od podróbki. Sklepy internetowe wdrożyły technologie blokujące nieautentyczne towary
- 2024-06-24: Przepisy dotyczące tzw. nowej żywności nie nadążają za tempem badań. Na rynku pojawia się coraz więcej innowacyjnych produktów opracowanych w laboratoriach
- 2024-06-06: Produkcja prądu z odnawialnych źródeł coraz częściej ograniczana. W ten sposób marnujemy rekordowe ilości taniej zielonej energii
- 2024-05-27: Agata i Tomasz Wolni: Jest w nas głęboka potrzeba dzielenia się tym, co dostaliśmy od życia. Bliskie naszemu sercu są inicjatywy wspierające rodzinę
- 2024-06-05: Tomasz i Agata Wolni: Czas spędzony z naszymi dziećmi jest dla nas najcenniejszy. Dlatego walczymy z urządzeniami, które chcą nas na milion sposobów rozproszyć i nam go ukraść
- 2024-05-29: Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Światowy system żywnościowy może się załamać w ciągu kilkudziesięciu lat. Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody produkcji
Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne wynoszą ok. 15 mld dol. rocznie – pokazał niedawny raport Food System Economic Commission (FSEC). Naukowcy wskazują w nim, że obecne modele produkcji i dystrybucji żywności przyczyniają się m.in. do zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, nierówności społecznych i częstszego występowania chorób cywilizacyjnych. Przewiduje się, że wskutek wzrostu populacji te modele załamią się w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat. Według ONZ do 2050 roku liczba mieszkańców Ziemi sięgnie już ok. 10 mld, a prognozy World Resources Institute wskazują, że to pociągnie za sobą aż 56-proc. lukę w produkcji żywności. Żeby wyżywić planetę – a przy tym ograniczyć wpływ na klimat – konieczne będzie przejście na bardziej zrównoważone systemy żywnościowe i innowacyjne metody wytwarzania pożywienia.
Telekomunikacja
Miasta stawiają na cyfryzację i inteligentne rozwiązania. To zwiększa ich atrakcyjność dla mieszkańców i inwestorów
Smart city to dziś nie tylko implementowanie w miastach nowoczesnych technologii, ale też dostosowywanie systemów do potrzeb mieszkańców. W inteligentnych miastach życie ma być wygodniejsze, tańsze i bardziej zielone. Ten trend widać również w polskich miastach, które stawiają na smart rozwiązania do zarządzania m.in. infrastrukturą komunikacyjną, wodociągową czy oświetleniową. O korzyściach płynących z takich inwestycji eksperci rozmawiali podczas Kongresu Zdrowe Miasta.
Transport
Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki
Naukowcy z Australii sprawdzili, w jakim stopniu turystyka wpływa na naszą kondycję oraz jaki ma wpływ na ciało i psychikę. Wykorzystali do tego teorię stosowaną do tej pory w fizyce. Wnioski nie są jednoznaczne. Podróżowanie sprzyja poprawie zdrowia, pozytywnie oddziałując na najważniejsze układy w organizmie, i opóźnia proces starzenia, ale wyjazdy mogą mieć też negatywne konsekwencje, w postaci np. większego narażenia na choroby zakaźne, wypadki czy przemoc.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.