News powiązane z gotowanie na parze

2016-05-30 | 06:45
Żywienie
Karol Okrasa: Polacy jedzą za mało warzyw. Powinni częściej przygotowywać je na parze News powiązane z gotowanie na parze

Karol Okrasa: Polacy jedzą za mało warzyw. Powinni częściej przygotowywać je na parze

Złe nawyki żywieniowe wynikają z niewiedzy, braku inspiracji kulinarnych i obaw przed eksperymentowaniem – twierdzi Karol Okrasa. Szef kuchni zachęca do tego, by zmieniać swoje przyzwyczajenia i na przykład dobrze znane warzywa przygotowywać w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki umiejętnemu skomponowaniu składników i przypraw każde danie można przyrządzić tak, żeby trafiło w gust kulinarny. Mięso, ryby i warzywa najlepiej gotować na parze, dusić lub grillować.
więcej
2015-10-14 | 06:45
Żywienie
Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne i brzydko wyglądać na talerzu

Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne i brzydko wyglądać na talerzu

Szef kuchni walczy ze stereotypami mówiącymi, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.
więcej
2015-10-13 | 06:55
Żywienie
Anna Lewandowska: posiłki powinny być nie tylko paliwem dla organizmu, lecz także lekiem

Anna Lewandowska: posiłki powinny być nie tylko paliwem dla organizmu, lecz także lekiem

Anna Lewandowska do swojego menu stara się wybierać takie produkty, które nie tylko zaspokajają głód, lecz przede wszystkim są dla organizmu źródłem substancji odżywczych i wzmacniają jego odporność. Zapewnia, że z niczego nie rezygnuje, a jej dieta bogata jest zarówno w tłuszcze, jak i białka oraz węglowodany. Wszystko jednak z umiarem i w odpowiednich proporcjach. Trenerka jest również zwolenniczką gotowania na parze.
więcej
2015-10-06 | 06:40
Żywienie
Polacy wciąż popełniają dużo błędów w kuchni. Tylko 14 proc. gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu

Polacy wciąż popełniają dużo błędów w kuchni. Tylko 14 proc. gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu

Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu zamiast duszenia czy gotowania na parze.
więcej
2015-07-27 | 06:55
Żywienie
Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga. Śniadanie za 50 zł to nieprawda

Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga. Śniadanie za 50 zł to nieprawda

W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać nawet przy intensywnym trybie życia – doskonałym rozwiązaniem są lunch boksy z samodzielnie przyrządzonymi posiłkami. Według niej zdrowa dieta wcale nie musi być droga.
więcej
2014-12-09 | 06:55
Żywienie
Ulubione potrawy gwiazd: rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą

Ulubione potrawy gwiazd: rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą

Popisowym daniem Barbary Kurdej-Szatan są kremowe zupy, Zygmunt Chajzer uwielbia golonkę z kapustą, a Olga Borys – rosół wołowo-indyczy. Gwiazdy przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, zawsze starają wygospodarować czas na wspólne gotowanie. Swoje ulubione potrawy coraz częściej przygotowują na parze i bez użycia tłuszczu.
więcej
2014-12-08 | 06:30
Żywienie
45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Kluczem do sukcesu jest też wybór odpowiednich naczyń.
więcej
2014-08-18 | 06:30
Żywienie
Gotowanie na parze pozwala znacznie skrócić czas przyrządzania posiłku

Gotowanie na parze pozwala znacznie skrócić czas przyrządzania posiłku

Gotowanie na parze to idealne rozwiązanie nie tylko dla miłośników zdrowego stylu odżywiania. Ten sposób przyrządzania posiłków pozwala także zaoszczędzić sporo czasu. Gotowanie na parze przebiega bowiem znacznie szybciej niż na wodzie, a cały posiłek można przyrządzić w jednym garnku.
więcej