Mówi: | Agata Lewandowska |
Funkcja: | dietetyczka |
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.
Z badań przeprowadzonych przez Kantar Polska w ramach projektu Core Team wynika, że w ciągu trzech lat, w okresie od sierpnia 2020 do sierpnia 2023 roku, liczba konsumentów włączających aronię i jej przetwory do swojej diety wzrosła o 46 proc. – z 4,2 mln do 6,2 mln konsumentów. W sierpniu ubiegłego roku, kiedy startuje sezon aroniowy, te owoce włączyło do swojej diety ok. 20 proc. Polaków. Sierpniowa konsumpcja aronii była najwyższa w historii pomiarów prowadzonych w Polsce. Tegoroczne dane pokazują, że aronia zyskuje coraz więcej fanów. Chociaż to cieszy zarówno producentów, jak i dietetyków, to wzrosty te nie są satysfakcjonujące.
– Aronia wciąż jest za mało doceniana i za mało popularna. Podejrzewam, że Polacy jeszcze nie jedzą tyle aronii, ile jako dietetycy, żywieniowcy i edukatorzy żywieniowi byśmy chcieli. Myślę, że wynika to przede wszystkim z „trudnego” smaku aronii, który jest cierpki, gorzkawy i nie każdemu się kojarzy ze słodkimi owocami, takimi jak czereśnie czy truskawki. Natomiast trend jest pozytywny. Widzę, że aronia już nie jest bardzo niszowa, tylko jest jej coraz więcej w przestrzeni publicznej, pojawia się w przetworach i to cieszy. Soki czy dżemy mają przecież dużo większy popyt niż surowa aronia i są też łatwiej dostępne w różnych sklepach – mówi agencji Newseria Lifestyle Agata Lewandowska, dietetyczka i autorka książki „Aronia. Uzdrawiająca moc”.
Eksperci wskazują na prozdrowotne właściwości aronii. Ich zdaniem to kolejny superfood polskiej produkcji. Ten owoc zawiera bowiem wiele witamin i innych składników mineralnych, które korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu.
– Nazwałabym aronię naszym polskim „czarnym złotem”, gdyż jest to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera bardzo dużą ilość składników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Gdyby porównać jej właściwości przeciwutleniające z innymi owocami, to ona zawsze jest na górze rankingu, a niekiedy nawet na samym szczycie. Właściwości aronii powodują, że świetnie działa ona w profilaktyce chorób metabolicznych, układu krążenia, neurodegeneracji czy chorób oczu. Świetnie wpływa na nasz przewód pokarmowy, ponieważ działa prebiotycznie. To, co wymieniłam, to jedynie niewielki wycinek ze wszystkich właściwości aronii – podkreśla Agata Lewandowska.
Wszystkim do tej pory jeszcze nieprzekonanym dietetycy podpowiadają, w jaki sposób włączyć aronię do swojej diety tak, by jej kwaśno-cierpki smak nie przeszkadzał czy też nie dominował w deserach.
– Aronia traci trochę swojej cierpkości i goryczy po zamrożeniu. Jeżeli świeżą aronię wrzucimy do zamrażalnika nawet na dwa dni, to ona potem powinna być bardziej przystępna smakowo. Natomiast jeżeli komuś w ogóle nie pasuje smak aronii, może mieszać ją z innymi owocami, czyli po prostu bierzemy sobie kilka różnych rodzajów owoców, miksujemy w koktajl i mamy smak bardziej dostępny dla większości osób, którym owoce kojarzą się przede wszystkim ze słodkim – radzi dietetyczka.
Specjaliści do spraw żywienia dążą do tego, żeby polskie superowoce bogate w antocyjany, silne antyoksydanty stały się elementem naszej codziennej diety. W tej grupie są między innymi: truskawki, maliny, borówki, czarna porzeczka, jagoda kamczacka, jeżyny, agrest i aronia. Każdy z tych owoców ma dużą wartość odżywczą i leczniczą.
– Nie da się dokładnie policzyć, ile konkretnie gramów aronii musimy zjeść każdego dnia, żeby osiągnąć efekt, ale generalnie w profilaktyce chorób układu krążenia i schorzeń mózgu proponuje się, żeby codziennie spożywać jedną garść owoców jagodowych. W sezonie najpierw są truskawki, potem maliny, borówki, jagody, a już teraz, w sierpniu, we wrześniu będzie aronia. Wszystkie te owoce możemy też zamrozić, tak by przez cały rok codziennie mieć jedną porcję różnorodnych owoców jagodowych. Owoce mrożone nie tracą dużo na wartości odżywczej, więc jak najbardziej można je polecić – dodaje Agata Lewandowska.
Czytaj także
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-06-14: Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
- 2024-02-08: Osteoporoza to problem ponad 2 mln Polaków, głównie kobiet. Może prowadzić do ciężkiego kalectwa i śmierci, ale w Polsce wciąż jest mocno lekceważona
- 2023-11-17: Rynek bakalii rośnie w dwucyfrowym tempie. Sprzyja mu trend zdrowego stylu życia
- 2023-09-12: Jedna trzecia mórz i oceanów jest przełowiona. Agresywne połowy działają na szkodę środowiska, gospodarki i bezpieczeństwa żywnościowego
- 2023-10-02: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Przyczyną jest nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej
- 2023-09-20: Rośnie konsumpcja aronii w Polsce i na świecie. Mimo to uprawa jest na granicy opłacalności
- 2023-09-15: Latem spożycie owoców i warzyw wzrosło do poziomów niewidzianych od pandemii. Polacy coraz chętniej sięgają po lokalne produkty
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy
Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki nikotynowe, potem propozycja przepisów, które zmierzają do wycofania tych produktów z rynku – przedstawiciele środowisk biznesowych podkreślają, że przygotowywane przez resort zdrowia przepisy wprowadzają chaos legislacyjny w branży tytoniowej. To tym bardziej dziwi przedsiębiorców, że stoi w opozycji do prowadzonego przez rząd procesu deregulacji w gospodarce. W dodatku może mieć negatywne skutki dla budżetu państwa i doprowadzić do skokowego wzrostu szarej strefy.
Bankowość
Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast

Firma Myco Renew, która opracowała technologię rozkładającą tekstylia za pomocą grzybów, została laureatem siódmej edycji Programu Grantowego ING. Motywem przewodnim konkursu skierowanego do start-upów i młodych naukowców był tym razem zrównoważony rozwój miast i społeczności. Łącznie na nagrodzone innowacyjne projekty trafił 1 mln zł. Wśród nich są także bezzałogowe statki powietrzne dostarczające defibrylatory czy system do zbierania deszczówki w blokach.
Prawo
Trwają próby wzmocnienia dialogu społecznego. Niespokojne czasy wymuszają większe zaangażowanie społeczeństwa w podejmowanie decyzji

Według zapowiedzi szefowej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen głos partnerów społecznych i dialog społeczny będą stały w centrum procesu decyzyjnego w Europie. Taki jest cel podpisanego w marcu Paktu na rzecz europejskiego dialogu społecznego. Potrzeba wzmocnienia głosu społeczeństwa jest również podkreślana na forum krajowym. Rząd planuje reformę Rady Dialogu Społecznego, by usprawnić pracę tej instytucji, a przedsiębiorcy wzywają do rzetelnego konsultowania ze stroną społeczną ustaw, które wychodzą z rządu.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.