News powiązane z kakao

2024-06-25 | 06:15
Konsument
Naukowcy stworzyli zdrowszą odmianę czekolady. Wykorzystali do tego wyrzucane dotąd części owocu kakaowca News powiązane z kakao

Naukowcy stworzyli zdrowszą odmianę czekolady. Wykorzystali do tego wyrzucane dotąd części owocu kakaowca

W ostatnich miesiącach o czekoladzie mówiło się przede wszystkim w kontekście rosnących w zawrotnym tempie cen kakao. Teraz głośno jest również o zupełnie nowym podejściu do produkcji tego słodkiego przysmaku. W czekoladzie 2.0, nad którą pracują naukowcy, maksymalnie wykorzystywane są składniki owocu kakaowca, m.in. soku z miąższu i części łupiny. Nowy produkt ma więcej wartości odżywczych, a cykl jego produkcji jest mniej inwazyjny dla środowiska, przy czym smak ma pozostać bez większych zmian. Nowość ma szansę trafić na sklepowe półki już za dwa–trzy lata.
więcej
2015-07-30 | 08:00
Inwestycje
D. Sierakowska (DM BOŚ): Duża zmienność cen na rynku zbóż. Korzystną inwestycją może być kakao, niewykluczone odbicie na rynku złota

D. Sierakowska (DM BOŚ): Duża zmienność cen na rynku zbóż. Korzystną inwestycją może być kakao, niewykluczone odbicie na rynku złota

W ostatnich tygodniach na światowych rynkach zbóż panuje duża zmienność. Powodem jest niepewność inwestorów co do wysokości zbiorów w Stanach Zjednoczonych. Największych wahań doświadczył rynek pszenicy. Zdaniem Doroty Sierakowskiej z DM BOŚ inwestorzy szukający stabilniejszych aktywów powinni zainteresować się rynkiem kakao. Z uwagi na większą płynność warto obserwować także tradycyjne towary takie jak np. złoto.
więcej
2015-04-27 | 06:40
Ochrona środowiska
Zrównoważona produkcja żywności zaczyna być doceniana przez wielkie firmy. Przynosi korzyści rolnikom i producentom

Zrównoważona produkcja żywności zaczyna być doceniana przez wielkie firmy. Przynosi korzyści rolnikom i producentom

Duże koncerny spożywcze zamawiając surowce, coraz częściej wybierają te pochodzące z certyfikowanej produkcji. Zaczynają doceniać żywność, której wytwarzanie nie niszczy środowiska naturalnego i daje rolnikom godziwe dochody. Dzięki temu, choć droższa, taka produkcja przynosi rosnące zyski. Rośnie też liczba rolników zainteresowanych zrównoważoną produkcją.
więcej