News powiązane z układ odpornościowy
2022-02-22 | 06:05
Zdrowie
Dr hab. n. med. Wojciech Feleszko: Odporność zdobyta w wieku dziecięcym przekłada się na zdrowie w dorosłym życiu. Wpływ na nią mają dobre bakterie
Gdy dziecko przychodzi na świat, jego odporność nie jest jeszcze dojrzała. Układ odpornościowy będzie się kształtował jeszcze długo po narodzinach, a szczególne znaczenie dla tego procesu mają „dobre” bakterie. To one już podczas porodu i w początkowym okresie życia zasiedlają jelita, tworząc mikrobiotę jelitową. Noworodek urodzony siłami natury otrzymuje te korzystne bakterie, przechodząc przez kanał rodny mamy. Z kolei z myślą o niemowlętach urodzonych drogą cięcia cesarskiego dzięki osiągnięciom współczesnej nauki powstały sposoby na wspieranie mikobioty jelitowej. Jedną z nich jest odpowiednie żywienie dziecka po narodzinach.
2022-02-03 | 06:05
Zdrowie
Odkrycie polskich naukowców szansą dla pacjentów ze złośliwym glejakiem. Dzięki niemu dotychczas nieskuteczne leczenie może zacząć przynosić rezultaty
Złośliwy glejak to najczęstszy nowotwór mózgu, w dodatku jeden z najszybciej się rozprzestrzeniających i odpornych na leczenie. Praktycznie żadna terapia nie jest skuteczna, bo guz odrasta i jest zwykle jeszcze bardziej złośliwy. Badania polskich naukowców z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN mogą to zmienić. Prof. Bożena Kamińska-Kaczmarek odkryła, w jaki sposób glejaki „oszukują” układ odpornościowy pacjenta i jak można ten mechanizm zablokować.
2016-01-05 | 06:40
Żywienie
Przed infekcjami dróg oddechowych może chronić dieta wzmacniająca układ odpornościowy
W sezonie zimowym układ immunologiczny jest znacznie osłabiony, przez co organizm może być bardziej podatny na infekcje. Najlepszym sojusznikiem w walce z bakteriami i wirusami jest dieta wzmacniająca odporność. Specjaliści do spraw żywienia radzą, by posiłki były regularne, zbilansowane, a w codziennym menu nie zabrakło miejsca dla nieprzetworzonych warzyw i owoców, pełnoziarnistego pieczywa, chudych mięs i serów.