Wszystkie newsy

2013-03-25 | 06:35
Przemysł spożywczy
Sieć Carrefour otworzy w tym roku 250 nowych sklepów. Większość z nich to sklepy franczyzowe Wszystkie newsy

Sieć Carrefour otworzy w tym roku 250 nowych sklepów. Większość z nich to sklepy franczyzowe

Carrefour planuje otworzyć w tym roku 250 nowych sklepów. Mają to być w większości placówki franczyzowe. W efekcie ma nastąpić wzrost zatrudnienia, choć nie bezpośrednio w spółce. Firma nie planuje natomiast w najbliższym czasie rozwoju sprzedaży internetowej.
więcej
2013-03-18 | 06:45
Przemysł spożywczy
Badania na obecność koniny w mięsie wołowym potrwają do końca marca

Badania na obecność koniny w mięsie wołowym potrwają do końca marca

Badania mięsa wołowego pod kątem obecności w nim koniny trwają. Polscy kontrolerzy – zgodnie z unijnymi wytycznymi – w ubiegłym tygodniu zakończyli pobieranie ponad 150 próbek do testów. Podobne badania trwają również w pozostałych państwach UE. Wyniki mają być znane w ciągu kolejnych kilkunastu dni.
więcej
2013-02-22 | 06:10
Przemysł spożywczy
Polska stała się potentatem w produkcji żywności. Stąd afera z koniną – uważa były minister ronictwa

Polska stała się potentatem w produkcji żywności. Stąd afera z koniną – uważa były minister ronictwa

Gdyby nie rosnący eksport polskiej żywności, nie byłoby oskarżeń pod adresem polskich producentów dotyczących dodawania koniny do mięsa wołowego – to opinia Jacka Janiszewskiego, byłego ministra rolnictwa. W grudniu władze Irlandii wskazały na nasz kraj jako źródło tego mięsa. Według wstępnych ustaleń w aferę zamieszane jednak były firmy z Rumunii, Cypru, Francji, Holandii i Luksemburga. Sprzedaż dań gotowych zawierających mieloną wołowinę wstrzymał między innymi koncern Nestle.
więcej
2013-01-31 | 06:40
Przemysł spożywczy
Producenci cukru: jest zagrożenie zalania Europy cukrem z Brazylii

Producenci cukru: jest zagrożenie zalania Europy cukrem z Brazylii

Obowiązujący w Unii Europejskiej system kwotowy chroni producentów i konsumentów przed wahaniami cen na rynkach światowych – podkreślają przedstawiciele Związku Producentów Cukru. Zniesienie regulacji i otworzenie europejskiego rynku, o czym dyskutuje Komisja Europejska i czego domagają się producenci spożywczy, spowodowałyby napływ cukru z Brazylii, co – według czarnego scenariusza – może oznaczać poważne problemy polskiego i unijnego cukrownictwa.
więcej
2013-01-29 | 06:20
Przemysł spożywczy
Polskie jabłka na eksport do Chin i Indii

Polskie jabłka na eksport do Chin i Indii

Po Rosji, Ukrainie czy Kazachstanie polscy producenci jabłek szukają nowych rynków zbytu, m.in. w Afryce Północnej i krajach Zatoki Perskiej. Coraz bardziej liczą też na konsumentów w Chinach i Indiach. Wszystko dzięki szybko rosnącemu spożyciu na dalekich rynkach i coraz lepszym zbiorom w Polsce. W ubiegłym roku produkcja jabłek w Polsce wyniosła – według różnych źródeł – od 2,5 do 3 mln ton.
więcej
2013-01-23 | 06:40
Przemysł spożywczy
Prywatyzacja Polskiego Cukru: potrzebne są zabezpieczenia przed wrogim przejęciem

Prywatyzacja Polskiego Cukru: potrzebne są zabezpieczenia przed wrogim przejęciem

Zgodnie z harmonogramem prywatyzacja plantatorsko-pracownicza Krajowej Spółki Cukrowej powinna zakończyć się w I kwartale przyszłego roku. Teraz spółka czeka na wycenę Skarbu Państwa. Eksperci twierdzą, że przyjętych zasad nie powinno się już zmieniać, tym bardziej, że jest to już kolejne podejście do prywatyzacji cukrowego giganta. Trzeba jednak zabezpieczyć spółkę przed wrogim przejęciem.
więcej
2013-01-21 | 06:35
Handel
Żabka: 1,5 mld zł na rozwój do 2018 r. W tym roku otwarcie 3-tysięcznego sklepu

Żabka: 1,5 mld zł na rozwój do 2018 r. W tym roku otwarcie 3-tysięcznego sklepu

Mimo spowolnienia w segmencie handlu detalicznego, Żabka chce przyspieszyć rozwój. W 2013 roku sieć powiększy się o 400 nowych sklepów i będzie ich w całej Polsce ponad 3 tysiące. W ciągu najbliższych pięciu lat właściciel Żabki wyda na ten cel 1,5 mld zł.
więcej
2013-01-18 | 06:30
Przemysł spożywczy
Rynek zdrowej żywności rośnie w tempie 20-30 proc. rocznie

Rynek zdrowej żywności rośnie w tempie 20-30 proc. rocznie

Polski rynek żywności ekologicznej jest wart ok. 600 mln zł i będzie rósł dynamicznie przez kolejne dwie dekady. To dzięki temu, że zwiększa się świadomość Polaków dotycząca zdrowego żywienia i przybywa producentów z tej branży. Nadal jednak konsumenci mają utrudniony dostęp do przetworzonych produktów, które w przeważającej mierze sprowadzane są z Niemiec czy Czech.
więcej
2013-01-17 | 06:43
Rolnictwo
IERiGŻ: 700 tys. polskich gospodarstw rolnych u kresu swoich dni

IERiGŻ: 700 tys. polskich gospodarstw rolnych u kresu swoich dni

Najbliższe kilka lat to czas, który zadecyduje o kształcie polskiego rolnictwa. Wpływ na to będą miały nowe regulacje w UE, m.in. zniesienie limitów na produkcję mleka i nowe zasady unijnej polityki rolnej, jak i planowane zmiany w kraju, czyli np. nowe regulacje dotyczące genetycznie zmodyfikowanej żywności, zmiana systemu opodatkowania gospodarstw rolnych oraz ubezpieczenia społecznego. Decyzje rządu mogą zaważyć na tym, czy przetrwa 700 tys. gospodarstw. Przed bankructwem ratuje je obecnie to, że właściciele czerpią dochody z innych źródeł.
więcej
2012-12-19 | 06:10
Przemysł spożywczy
Karpie - tak, ale tylko w płatach. Część sklepów wycofuje się z handlu żywymi rybami

Karpie - tak, ale tylko w płatach. Część sklepów wycofuje się z handlu żywymi rybami

Przed świętami sprzedaż karpia sięga 15 tys. ton. Statystycznie każdy Polak zjada blisko pół kilograma tej ryby. Większość karpi trafia do klienta jeszcze żywa. Organizacje ekologiczne apelują o kupowanie ryb w płatach. I – jak twierdzą – apele zaczynają przynosić skutek.
więcej
2012-11-19 | 06:15
Przemysł spożywczy
Przed polskimi producentami żywności otwierają się zagraniczne rynki

Przed polskimi producentami żywności otwierają się zagraniczne rynki

Już 75 proc. eksportu polskiego sektora spożywczego trafia do Unii Europejskiej. Coraz bardziej perspektywicznymi rynkami stają się jednak kraje Dalekiego Wschodu. Azją interesują przede wszystkim koncerny mięsne, w tym np. Indykpol i Sokołów. Eksperci z branży prognozują dobry czas dla polskiej branży spożywczej.
więcej
2012-11-05 | 06:53
Przemysł spożywczy
BASF: żywność może być coraz bardziej zainfekowana

BASF: żywność może być coraz bardziej zainfekowana

Zakłady produkcyjne rezygnują z kontraktów z firmami zajmującymi się zwalczaniem szkodników – alarmuje BASF. – Jest teraz taki niebezpieczny trend, że starając się obniżyć koszty, na pierwszy ogień idą umowy właśnie z przedsiębiorstwami DDD [dezynsekcja, deratyzacja i dezynfekcja]. Wygrywają te, które nie są w stanie za cenę, podaną w kontrakcie, zagwarantować bezpieczeństwa żywności i ochrony obiektów przed szkodnikami – ujawnia Adam Urbaniak, przedstawiciel chemicznego giganta.
więcej
2012-10-22 | 06:40
Rolnictwo
Ruch Occupy Monsanto, czyli protest przeciw GMO coraz bardziej aktywny

Ruch Occupy Monsanto, czyli protest przeciw GMO coraz bardziej aktywny

Greenpeace i wiele innych organizacji pozarządowych oraz tysiące ludzi na całym świecie sprzeciwiają się działaniom firmy Monsanto, szczególnie w kontekście promocji i rozprzestrzeniania GMO. – Monsanto agresywnie wprowadza na całym świecie genetycznie modyfikowane organizmy. Za pomocą ziaren tych roślin, uzależniają od siebie całe społeczności rolnicze i doprowadzają je po kilku latach do upadku. Tak, jak ma to miejsce w Indiach – mówi Jacek Winiarski z Greenpeace Polska.
więcej
2012-09-17 | 06:51
Handel
Biedronka: widzimy spowolnienie gospodarcze. Jesteśmy na nie przygotowani

Biedronka: widzimy spowolnienie gospodarcze. Jesteśmy na nie przygotowani

– Nie widzimy oznak kryzysu, jedynie spowolnienie gospodarcze – mówi Tomasz Suchański, dyrektor generalny sieci Biedronka. Spowolnienie, które w I półroczu już obniżyło poziom konsumpcji wśród Polaków. Mimo to Biedronka umacnia swoją pozycję na rynku. Zakładany dwucyfrowy wzrost sprzedaży w całym roku raczej nie będzie możliwy, ale, zgodnie z zapowiedziami, pozostanie powyżej wartości dla całego rynku.
więcej
2012-08-16 | 06:50
Przemysł spożywczy
GMO: Koncerny stawiają na USA i Chiny. Europa może na tym stracić

GMO: Koncerny stawiają na USA i Chiny. Europa może na tym stracić

Biotechnologiczny koncern BASF wycofuje się z europejskiego rynku, a szwajcarska Syngenta w ogóle nie planuje tu inwestycji. Chodzi o przedsięwzięcia związane z roślinami genetycznie zmodyfikowanymi. Korporacje wskazują, że polskie i unijne przepisy w zasadzie uniemożliwiają prowadzenie tu takiej działalności. Przenoszą więc i rozwijają laboratoria w Stanach Zjednoczonych i Chinach. Stracić ma na tym polska nauka i konsumenci.
więcej