Biuro prasowe

BIZNES 2023-04-27

Roślinna branża spożywcza wzrasta i staje się coraz ciekawsza

Branża roślinnych alternatyw mięsa, nabiału, jaj i owoców morza jest aktualnie jednym z najciekawszych i najbardziej dynamicznych sektorów w branży spożywczej. Coraz bardziej świadomi konsumenci i rosnące zjawisko fleksitarianizmu sprawiają...
czytaj więcej
BIZNES 2023-04-26

Połowa Polaków unika marnowania żywności

50% Polaków, wybierając produkty spożywcze, zwraca uwagę na unikanie marnowania i wyrzucania jedzenia, ale tylko 33% deklaruje wykorzystanie resztek żywnościowych.
czytaj więcej
BIZNES 2023-04-24

Znamy trzy nowe smaki sałatek makaronowych od marki Pełna Dobra

Polski lider w produkcji hummusu – Perla Polska – wprowadził do sprzedaży trzy nowe produkty. Sałatki makaronowe pod marką Pełna Dobra w apetycznych wariantach smakowych dostępne będą od 27 kwietnia w sieci sklepów Dino.
czytaj więcej
BIZNES 2023-04-21

Co wspólnego ma gastronomia z IT?

Gastronomia coraz chętniej korzysta z nowinek technologicznych. W efekcie powstają innowacyjne rozwiązania dla restauracji, kawiarni, barów i innych konceptów obsługujących gości. Sprawdźmy, jakie urządzenia i programy są dziś wykorzystywane w polskiej branży gastronomicznej!
czytaj więcej
BIZNES 2023-04-21

Wawel i Fundacja „Wawel z Rodziną” z 4 dobrymi praktykami w raporcie FOB

Działania firmy Wawel oraz Fundacji “Wawel z Rodziną” zostały ponownie docenione przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu.
czytaj więcej
BIZNES 2023-04-20

Marka SLODKIE z nowoczesną maszyną drukującą FujiFilm Revoria Press PC1120

Jedna z najnowocześniejszych na świecie maszyn do druku przemysłowego, Revoria Press PC1120, tydzień temu została zakupiona przez firmę SLODKIE. Innowacyjna technologia, wykorzystywana przez to urządzenie, pozwala na odwzorowanie ponad miliarda barw.
czytaj więcej
BIZNES 2023-04-20

New Food Forum już 11 maja

Czwarta edycja New Food Forum odbędzie się już 11 maja 2023 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Eksperci i praktycy spotkają się, aby dyskutować o przyszłości wciąż rosnącego rynku i wymieniać się doświadczeniem z roku pełnego wyzwań.
czytaj więcej

Branża spożywcza przygotowana do konkurowania z firmami zagranicznymi

42 proc. firm spożywczych z sektora przemysłowego uważa, że z perspektywy posiadanego parku maszyn i urządzeń branża jest równie dobrze lub nawet lepiej przygotowana do konkurowania w porównaniu z firmami zagranicznymi – wynika z badania Siemens Financial Services w Polsce.
czytaj więcej
BIZNES 2023-04-17

Co kryje się za inflacją cen żywności w Europie?

Niemcy (+12,6%), Polska (+14,5%) i Słowacja (+18,6%) odnotowały ponadprzeciętną inflację cen żywności.
czytaj więcej
BIZNES 2023-04-14

Pierwsza restauracja L’Osteria już latem w Warszawie

L’Osteria – marka, która podbiła już serca wielbicieli włoskiej kuchni w ośmiu europejskich krajach - wchodzi na polski rynek. Otwarcie pierwszej restauracji jest planowane na lato 2023 roku w warszawskim Centrum Praskim Koneser.
czytaj więcej